04.07.2019 - 21:50
El mes de juliol, ja fa anys que el president del consell d’administració del Grup 62, Josep Ramoneda, i el director, Emili Rosales, es reuneixen amb la premsa per fer un primer balanç de l’any i les previsions per a la tardor-hivern. Aquesta vegada, han volgut remarcar primer de tot que, havent-se estabilitzat el mercat, el 2019 es presenta com un dels millors anys de la història del grup, que enguany publicarà 150 títols, sense comptar els de literatura infantil i juvenil.
Aquest optimisme es tradueix en l’èxit de llibres com el de Rafael Nadal, El fill de l’italià, que voreja els 50.000 exemplars venuts; la Història mundial de Catalunya, que supera els 30.000 i alguns altres, dels quals no han donat xifres: les novetats de Maria Barbal, Gerard Quintana, Murakami, Ramon Solsona, Siri Hustvedt, Joan Roca, Marc Artigau, Josep Fontana, Joan B. Culla i Greta Thunberg.
Sorprèn que no s’inclogui en la llista de més venuts d’aquest primer semestre el llibre El fibló, de Sílvia Soler, que va ser un dels més venuts de Sant Jordi. Quan hem demanat a Emili Rosales si aquesta absència té a veure amb el fet que l’escriptora ha anunciat que se’n va a la competència, al nou segell Univers d’Enciclopèdia Catalana, ha respost que els noms donats no corresponen a cap llista exhaustiva i que se n’ha deixat més que també han funcionat molt bé, com Vuillard i Harari.
Sobre l’aparició del segell Univers d’Enciclopèdia Catalana, Josep Ramoneda ha explicat que va ser una cosa pactada i convinguda de fa temps que Enciclopèdia Catalana optés per agafar una línia editorial pròpia. Actualment, el Grup 62 té participació de Planeta en un 80% i Enciclopèdia Catalana en un 20%. Així mateix, la distribuïdora Àgora, és un 60% del Grup 62 i un 40% d’Enciclopèdia Catalana. Segons Ramoneda, hi ha un acord de continuïtat per als anys vinents, però no ha descartat canvis a termini mitjà.
Novetats de tardor per a la Setmana del Llibre en Català
La tardor, per al Grup 62, també ve carregada de noms llaminers i potencialment best-sellers. D’entrada, Xavier Bosch publica Paraules que tu entendràs (Columna), que arribarà a final d’agost i que continua apel·lant als sentiments, com les dues novel·les anteriors. I sembla que li va bé, perquè entre tots dos llibres ja ha venut cent mil exemplars. També es publicarà una nova novel·la de Ferran Torrent, Poder contar-ho, on reapareixen alguns personatges del seu món literari, i que tracta sobre el millor moment de l’any per a fer un atracament en un banc de València. La resposta és: durant la mascletà… Martí Domínguez també aterrarà a la Setmana del Llibre en Català amb una gran novel·la, plena d’ambició, situada a la Segona Guerra Mundial, entorn del debat sobre ciència i ètica, un debat molt pertinent en la societat actual.
I en assaig, hi ha dues propostes clares: el llibre de Francesc-Marc Álvaro, Assaig general d’una revolta, on analitza el procés d’independència. Se centra en els fets del setembre i l’octubre del 2017 i, seguint la tesi que recull el títol, defensa que més que una revolta es va fer un assaig general de revolta, perquè –a parer seu– es va escenificar tot. També es demana cap a on va el moviment.
Una altra novetat arribarà al novembre: la traducció de Capital i ideologia de l’economista i pensador francès Thomas Piketty. Rosales està convençut que suscitarà debat i polèmica. L’autor, especialista en l’estudi de les desigualtats econòmiques, considera que termes com ara deute, desocupació, precarietat… no es poden tractar com a elements econòmics sinó com a termes ideològics. I defensa l’educació i la igualtat.
Entre els llibres de no-ficció que actualitzen els clàssics de la literatura catalana, hi ha dos títols molt atractius: acaba de sortir el volum que aplega tota la poesia de Carles Riba, Llibres de Poesia, en una nova edició de Jordi Malé. I també es publicarà una nova troballa de la Càtedra Josep Pla, el primer volum d’Història de la República, que Josep Pla va escriure a Itàlia el 1937-1938. Se n’ha trobat l’original en català, inèdit, perquè aquest volum es va publicar en espanyol a la dècada dels quaranta i no es va reeditar.
També es publicaran obres d’autors que celebren el centenari, com ara Teresa Pàmies (acaben d’arribar a les llibreries Gent del meu exili i Memòria dels morts) i Joan Perucho. I, així mateix, una biografia de Baltasar Porcel, obra de Sergio Vila-Sanjuán, que coincideix amb els deu anys de la seva mort.
Entre els clàssics catalans, Emili Rosales ha anunciat una nova edició de Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, adaptada al català actual per Màrius Serra. I, quant als clàssics, però d’unes altres llengües, apareixeran també a la col·lecció ‘A tot vent’ de Proa els tres primers volums d’A la recerca del temps perdut de Marcel Proust, en la traducció de Valèria Gaillard. Els dos primers volums ja havien aparegut a ‘La Butxaca’. Ara Proa vol incorporar Proust en la seva col·lecció estrella, en una nova edició amb tapa dura i amb unes il·lustracions de coberta que unifiquen els volums obra de Sonia Alins. Al llarg dels pròxims anys, Proa completarà els set volums d’aquesta magna obra.
Entre les propostes de joves autors, aquesta tardor arribarà la primera novel·la de Teresa Colom i la consolidació de Pilar Romera.
Premi Proa de Novel·la
Sobre la decisió del Grup 62 de crear un nou premi literari, el Premi Proa de Novel·la (més informació en l’article ‘Quan el Grup 62 contraataca amb un nou premi literari‘), s’ha explicat que el premi, dotat amb 40.000 euros, es farà públic el 12 de novembre durant una vetllada literària i la setmana següent ja serà a les llibreries. I també s’ha revelat la composició del jurat: l’escriptor Vicenç Villatoro, l’editora neerlandesa Nelleke Geel, el professor Xavier Pla, la jove autora Clara Queraltó i Josep Lluch, editor de Proa.
Ramoneda i Rosales també han explicat que el Grup 62 començaria a introduir-se en el sector dels audiollibres, ampliant l’oferta i treballant en el format. Els usuaris d’audiollibres, generalment, hi accedeixen per mitjà de subscripcions o manllevant-los a les biblioteques.