Grup 62 publicarà un volum inèdit de Josep Pla amb fragments de dietari

  • El volum pren per títol 'Fer-se totes les il·lusions possibles' i sortirà a Destino · Josep Ramoneda, president del Grup 62, i Emili Rosales, director del grup, han fet balanç d’aquest primer semestre

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

13.07.2017 - 12:00
Actualització: 14.07.2017 - 00:07

El mes de novembre el Grup 62, dins el segell Destino en català, publicarà un nou llibre de notes inèdites de Josep Pla, amb el títol Fer-se totes les il·lusions possibles. Pla va escriure aquestes notes a la dècada del seixanta i eren guardades a l’arxiu Pla, propietat dels hereus de l’escriptor. L’especialista Francesc Montero les ha estudiades, en la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona.

Emili Rosales, director del Grup 62, i Josep Ramoneda, president del grup, han presentat el volum, durant una reunió amb periodistes, en què també han fet balanç de l’editorial. Segons Rosales, aquest volum, de dues-centes planes, conté notes llargues i ben treballades (alguna arriba a vintena de planes), i també algunes de curtes, en la línia dels aforismes. S’assembla, doncs, al volum Notes disperses, que Pla va publicar el 1969, volum dotzè de l’Obra Completa. Aquestes notes, aplegades ara amb el títol Fer-se totes les il·lusions possibles, sembla que l’autor va preveure d’incloure-les en un nou volum de l’Obra Completa, que s’hauria titulat Noves notes disperses o Vagues notes disperses.

I de què hi parla, Josep Pla? Rosales no ha volgut detallar-ne el contingut, sinó que s’hi ha referit amb generalitzacions. ‘Pla observa la realitat catalana, l’esperit de Catalunya –ha dit–, fa retrats de gent amb qui es relacionava (escriptors, gent de Palafrugell, i personatges de la cultura barcelonina), paisatges… I apareix el gran prosista de què tots gaudim.’

Aquest volum inèdit serà publicat al novembre.

A més de la notícia planiana, el director del Grup 62 també s’ha referit a alguns títols de no-ficció que s’han publicat enguany i d’algunes novetats de tardor. Per exemple, han anunciat per al setembre La cavalleria Roja d’Isaak Bàbel, en traducció de Monika Zgustova, coincidint amb el centenari de la revolució russa, i també un nou llibre d’Agustí Pons, Zuric, 1917. Lenin, Joyce, Tzara, que sortirà al novembre. També al novembre arribarà per primera vegada un volum amb una representació extensa de la poesia d’Emily Dickinson, Aquesta és la meva carta al món, amb més de dos-cents poemes, en una traducció de Marcel Riera. Quant a assaig contemporani, al novembre es publicarà la traducció d’un nou volum de Naomi Klein, No n’hi ha prou amb dir No. En un vessant més històric, al setembre arribarà l’esperada reedició del volum Els catalans als camps nazis, de Montserrat Roig, edició revisada per l’especialista Rosa Toran.

Pel que fa a la política editorial de clàssics, Rosales ha dit que continua el treball en l’Obra Completa de Joan Maragall, sense data, i s’ha aventurat a dir que el 2018 apareixeria la Poesia Completa de Carles Riba i un nou volum de l’Obra Completa de Joan Fuster. També l’any vinent apareixerà el segon volum de l’Edició Crítica de l’Obra de Josep Carner. Com a curiositat vinculada a Carner, al setembre arribarà a les llibreries una novel·la de Carles Casajuana que tracta de l’estada curta de Carner el 1970 a Barcelona, titulada Retorn.

L’any 2018 també es publicarà un nou llibre de poemes de Narcís Comadira, que farà setanta-cinc anys, i un volum de poesia selecta de Màrius Sampere.

Josep Ramoneda ha fet un balanç general del Grup 62 al 2016. Ha dit que havia estat un gran any pel que fa a la ficció, però també ha mostrat una certa preocupació per una certa davallada en l’edició de llibre infantil i juvenil. Sobre la facturació del Grup 62, ha comentat que el 2016 s’han publicat 150 títols per a adults i 200 títols més en l’apartat de literatura infantil i juvenil i llibre de butxaca. El grup ha facturat vint milions d’euros aproximadament, el doble si s’hi inclou la distribuïdora.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor