Grífols s’enfonsa a la borsa per un informe que l’acusa de manipular els comptes

  • El fons d'inversió Gotham City Research publica un informe demolidor sobre la farmacèutica i diu que les accions valen zero

VilaWeb

Redacció

09.01.2024 - 09:36
Actualització: 09.01.2024 - 18:18

La multinacional catalana Grífols s’enfonsa a la borsa, concretament un 25,91%, arran d’un informe que l’acusa d’haver manipulat els comptes. Ha arribat a caure d’un 42%, però amb el pas de les hores ha reduït la caiguda. Rere l’informe hi ha el fons d’inversió baixista Gotham City Research (GCR), que s’ha fet famós per assenyalar i enfonsar empreses en situacions econòmiques irregulars o delicades, com ara Gowex i SES Imagotag.

En el cas de Grífols, GCR considera que la farmacèutica ha manipulat els comptes per reduir artificialment el seu palanquejament, és a dir, l’endeutament de l’empresa per continuar invertint. En aquest sentit, el fons recomana de no invertir a Grífols perquè les seves accions “probablement valen zero”.

“Si la nostra estimació del veritable palanquejament de Grífols és correcta, afronta unes despeses de finançament notablement més altes”, diu l’informe, que assegura que els accionistes de l’empresa tenen “accions d’una entitat deficitària i molt endeutada”. Concretament, calcula que el palanquejament real és entre deu i tretze, tot i que la companyia diu que és de sis.

Així mateix, el fons assegura que el nou CEO de Grífols, Thomas Glanzmann, no representa cap “canvi de direcció” en la companyia perquè en forma part d’ençà del 2006. A més, diu que ja era al consell d’administració “quan les transaccions sospitoses descrites a l’informe van passar”.

Segons GCR, la multinacional d’hemoderivats utilitza societats, GRF i Scranton –vinculada a la família Grífols– per manipular el deute. Ahir, l’empresa va tancar als mercats amb una cotització de 14,24 euros, i una capitalització a borsa d’uns 8.675 milions d’euros.

Cal destacar que Gotham City Research no és una auditora i molts professionals han posat en qüestió les seves pràctiques. De fet, el fons mateix reconeix en la seva pàgina web: “Podem tenir posicions llargues o curtes de capital a les empreses que cobrim”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor