Grífols comença a aixecar el cap a la borsa

  • El quart atac de Gotham d'ahir tan sols va fer pessigolles a la cotització de la multinacional catalana · Mentrestant, l'agència S&P ha retirat la vigilància sobre la seva qualificació creditícia, els resultats presentats del primer trimestre han estat positius i l'acció s'ha enfilat avui més d'un 3%, fins als 10,2 euros

Jordi Goula
15.05.2024 - 19:50
VilaWeb

Ahir va ser un dia molt mogut en el si de la multinacional catalana Grífols, durament castigada a borsa d’ençà del 9 de gener, després dels atacs successius del fons baixista Gotham. De bon matí, Gotham tornava a carregar contra l’acció i denunciava un suposat traspàs de diners de la companyia al “family office” (vegeu l’article de VilaWeb d’ahir). Però, aquesta vegada, la reacció del mercat va ser diferent. La caiguda de la cotització no va anar més enllà del 3% a l’inici de la sessió i, després, es va anar recuperant durant el dia, fins a tancar en positiu. Sembla que, per aquesta banda, a Gotham se li acaba la munició, tenint en compte que l’ofensiva d’ahir, que ja era la quarta, repetia alguns arguments i no afectava negativament l’evolució de les accions. És a dir, el mercat li feia molt poc cas.

I això que el dia escollit no era un dia qualsevol, perquè ahir a la tarda, després del tancament de la sessió, Grífols presentava els resultats del primer trimestre. I no van ser pas dolents. Va anunciar que havia tornat als beneficis del període del gener al març d’enguany, amb un benefici net de 21 milions d’euros, la qual cosa significa una millora de 129 milions respecte del mateix període de l’exercici anterior, quan va registrar uns números vermells de 108 milions, afectat pels costos extraordinaris de reestructuració de la companyia.

Els resultats, segons que afirma la companyia en la nota de premsa, li permeten de mantenir el “compromís amb un creixement rendible i sostenible, centrat en la generació de flux de caixa lliure i la reducció del deute”. Allò més destacat, i que volien escoltar els accionistes, ho apuntava el president executiu, Thomas Glanzmann, que deia que aquest primer trimestre s’havia “caracteritzat pel creixement dels ingressos, l’augment de la rendibilitat, les millores en el govern corporatiu i els avenços en innovació”. I afegia tres fets significatius, que havien pesat com una llosa en els arguments de Gotham: “La incorporació de Nacho Abia com a nou conseller delegat, la col·locació d’un bo de 1.000 milions d’euros i l’avanç en el tancament, previst per al juny, de la venda del 20% del negoci de Xangai Raas per 1.600 milions d’euros”. És a dir, retocava la direcció executiva i recaptava diners per a fer front als deutes excessius de l’empresa.

A més, es donava una circumstància cabdal. Dilluns passat, l’agència S&P Global havia confirmat el ràting B de Grífols i decidia d’eliminar la vigilància creditícia negativa, que havia posat en marxa després del primer atac de Gotham, considerant ara molt positiu el fet que Grífols hagués aconseguit 1.000 milions d’euros en finançament i fes públic un avís de reemborsament als tenidors existents. A més, li atorgava una perspectiva estable sobre la base de l’opinió que les mètriques creditícies continuarien millorant el 2024 i el 2025. “Gràcies a la capacitat del grup per a assegurar una nova font de finançament de 1.000 milions d’euros amb venciment el 2030, creiem que la majoria de les preocupacions que anteriorment vam tenir en compte en la nostra col·locació en alerta negativa l’empresa es van esvaint”, explicaven fonts de la qualificadora.

El resultat de tot plegat ha estat una evolució molt positiva en la cotització el dia d’avui, des de primera hora, fins a tancar amb un creixement del 3,4% les accions normals, i amb un del 6,1%, les preferents.

He parlat de tot aquest enrenou amb Jaume Puig, director general de GVC Gaesco, i em comenta que creu que l’ensurt gros de Grífols ja arriba a la recta final. “En vista de l’última ofensiva d’ahir, sembla que s’han acabat els arguments de Gotham i, a més, a Grífols li demanaven dues coses, abans de l’entrada del fons baixista. Que la família fes un pas al costat i obrís camí a professionals en les funcions executives i que demostrés que tenia recursos per a tornar el deute. El primer pas ja l’han fet, amb els canvis a la cúpula directiva. I quant al segon, han promès que treballaran per esvair dubtes i ja han fet alguna actuació concreta.”

I continua argumentant que “un pas important, en aquest sentit, és l’anunci que ha completat els tràmits governamentals, tant nacionals com estrangers, de l’operació de venda del 20% de la seva filial xinesa Xangai Raas a Haier Group”. En efecte, a hores d’ara, a la transacció només li manca la confirmació de compliment que emetrà la Borsa de Shenzhen i que serà el pas previ al registre de transferència d’accions. Així, el tancament de l’operació es preveu per al juny d’aquest mateix any, tal com ha indicat la companyia. “Grífols ha d’anar recuperant la credibilitat i la confiança dels inversors, la qual cosa no és gens fàcil en el mercat. Però sembla que, de moment, va fent els passos adients.”

Recordem que els primers atacs de Gotham van fer caure la cotització, dels 14,5 euros fins a un mínim de 6,3, és a dir, que van generar una pèrdua del 57%, de les quals es van aprofitar, amb beneficis milionaris, els fons que jugaven a la baixa. Entre aquests, per cert, hi havia General Industrial Partners, que és un hedge fund londinenc, creat l’any passat mitjançant una aliança d’empreses entre Gotham City i Portsea Asset Management. És a dir, que Gotham feia un negoci rodó creant la causa de la baixada i lucrant-s’hi.

De llavors ençà, la recuperació de la cotització, amb alts i baixos, ha estat un fet, fins a travessar a l’alça el llistó dels 10 euros durant la sessió d’avui, la qual cosa és una millora molt important des del punt mínim, però que encara deixa el valor de l’acció al voltant d’un 30% per sota del que tenia abans del primer atac de Gotham. De totes maneres, si continua fent les coses bé i no recau en antics errors, l’acció de la multinacional catalana té davant un recorregut positiu, perquè, tal com comenta Puig, “l’acció val més del preu que marca avui”.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb