15.02.2023 - 18:20
|
Actualització: 15.02.2023 - 22:40
La farmacèutica catalana Grífols, especialitzada en la producció d’hemoderivats, ha anunciat aquest dimecres un pla de retallades que inclou dos mil tres-cents acomiadaments a tot el món, un centenar dels quals a Catalunya.
L’objectiu de l’empresa amb seu a Sant Cugat del Vallès és aconseguir un estalvi de 400 milions d’euros anuals “optimitzant costos” principalment en l’obtenció de plasma humà, un dels puntals del seu negoci. En aquest sentit, preveuen tancar centres de donació i “optimitzar” la compensació que paguen als donants. De fet, dels 2.300 acomiadaments la major part afectaran la plantilla dels Estats Units. Malgrat això, l’empresa també vol racionalitzar funcions corporatives eliminant duplicitats, decisió que afecta les oficines catalanes.
“Les decisions adoptades, en particular les que afecten el nostre equip humà, no s’han pres a la lleugera”, han defensat en un comunicat els consellers delegats de l’empresa, Victor i Raimon Grífols. En aquest sentit, han afirmat que les retallades són necessàries per garantir “l’èxit” de l’empresa a llarg termini. Tanmateix, han anunciat un pla d’incentius per “reforçar una cultura de rendiment” de la companyia.
Si bé l’empresa preveu resoldre els acomiadaments als Estats Units amortitzant llocs de feina, en el cas dels acomiadaments a Catalunya caldrà obrir una negociació amb els sindicats. Segons que s’ha anunciat, la retallada afecta la plantilla de caràcter directiu i corporatiu, que és concentrada a Sant Cugat. A Parets del Vallès, on hi ha les plantes de producció de tractaments, l’empresa assegura que l’impacte serà marginal.
Segons que ha argumentat Grífols en la nota de premsa, l’objectiu principal és reforçar la competitivitat i crear una organització més “àgil i eficient” tant en costos com en gestió operativa. “Com a resultat d’aquesta iniciativa, Grífols reduirà significativament la base total de costos, millorarà el flux de caixa operatiu, n’impulsarà l’exercici financer i establirà un model operatiu més dinàmic i eficaç”, ha ressaltat.
Pel que fa al calendari, l’empresa espera que la major part de les mesures estiguin implementades el quart trimestre del 2023. Tot i això, apunten que la major part de l’estalvi de costos no es veurà reflectit al compte de resultats fins al 2024. “L’execució del pla començarà el primer trimestre del 2023 i es completarà al llarg de l’exercici fiscal, subjecte a la legislació aplicable i a altres requisits”, apunten des de l’empresa, que celebrarà els seus resultats de 2022 el 28 de febrer.
El juny, la direcció de l’empresa ja va anunciar un “ràpid desestancament” de cara a l’any vinent reduint la ràtio de deute financer net. En aquell moment es van anunciar desinversions –que no es van especificar– i la decisió de no fer cap nova operació de compra després d’uns anys marcats per adquisicions constants i de gran volum.