03.01.2025 - 19:46
|
Actualització: 03.01.2025 - 20:05
El primer ministre de Grenlàndia, Múte Bourup Egede, ha expressat el desig d’independitzar-se de Dinamarca i ha considerat que era hora que l’illa fes el pas cap a l’autogovern total. En el discurs de Cap d’Any, Egede ha remarcat la importància de deixar enrere el passat colonial i avançar cap a la sobirania plena.
Aquesta postura arriba en un moment de debat intern creixent sobre com garantir l’estabilitat econòmica de Grenlàndia després de la independència. L’economia grenlandesa continua essent dèbil, atès que depèn molt de les subvencions daneses.
Discurs de resposta a Trump
El discurs d’Egede s’emmarca en un context de tensions geopolítiques a l’Àrtic, on els interessos nord-americans i xinesos han posat de manifest el valor estratègic de Grenlàndia. De retruc, les paraules d’Egede també són una resposta clara al futur president dels Estats Units, Donald Trump, que el 2019 va expressar l’interès a apoderar-se de l’illa.
“Hi ha un gran interès pel nostre país del món exterior. Vull tornar a subratllar que Grenlàndia és propietat de la població grenlandesa. Però encara hem d’estar oberts a la cooperació i al comerç amb l’exterior, sobretot amb els països veïns. Naalakkersuisut [el govern grenlandès] treballem constantment per garantir que això beneficiï el camí cap a la independència i el nostre país”, ha dit Egede, que és dirigent de l’esquerra independentista del partit Inuit Ataqatigiit (IA).
El mes passat, Trump va insistir que el control de Grenlàndia era una “necessitat absoluta” per als Estats Units. “Per motius de seguretat nacional i llibertat a tot el món, els Estats Units consideren que la propietat i el control de Grenlàndia són una necessitat absoluta”, va dir.
En aquest cas, Egede va respondre: “Grenlàndia és nostra. No som en venda ni hi serem mai. Tot i això, hem de continuar oberts a la cooperació i comerç amb tot el món, especialment amb els nostres veïns, atès que tot el comerç no pot passar per Dinamarca.” Egede ha expressat reiteradament el desig del poble grenlandès de determinar el seu propi futur sense ingerències externes.
Ex-colònia danesa
Malgrat el suport creixent a la idea de la independència, molts grenlandesos temen les conseqüències econòmiques d’un trencament amb Dinamarca, que actualment proporciona prop de la meitat del pressupost anual del territori.
Grenlàndia, amb una població d’aproximadament 57.000 habitants, va ser una colònia danesa fins el 1953, quan va ser incorporada com a comtat. El 1979, va obtenir l’autogovern amb el seu propi parlament, i el 2009 es va reconèixer el dret dels groenlandesos a reclamar la independència.