13.10.2020 - 10:54
|
Actualització: 13.10.2020 - 19:26
Voluntaris de Greenpeace han col·locat una màscara gegant, de 15 metres quadrats, a la cara de la famosa escultura del Parc Gulliver, situada al Jardí del Túria de València. A la màscara hi ha escrit el missatge ‘Pandèmia climàtica’. Altres grups de voluntariat tenen previst de sortir al llarg del dia a replicar l’acció de protesta en altres estàtues de la ciutat, a escala més petita, detalla l’organització en un comunicat. L’acció s’ha repetit en altres municipis com Lleida i Tarragona:
⚠️ Des de @greenpeace_esp exigim mesures urgents per fer front a la #emergenciaclimática de forma simultània a les de la crisi sanitària.
📸 #Tarragona#PandemiaClimática #ClimateCareUprising
Segueix l'acció en viu aquí per veure altres ciutats 👉 https://t.co/TDkjWheUYx pic.twitter.com/gEI5mEwd3V— Greenpeace Catalunya (@GreenpeaceCAT) October 13, 2020
#PandemiaClimática #ClimateCareUprising la innacció Ens ofega també a #Lleida @greenpeace_esp @GreenpeaceCAT pic.twitter.com/lY5xiQDJq3
— Hellen (@ElenaGraMer) October 13, 2020
En un context de crisi sanitària i socioeconòmica extraordinàries, l’organització ecologista insisteix en la urgència de prevenir els pitjors efectes de l’emergència climàtica que afronta el planeta. ‘Davant la crisi climàtica, només existeix una solució: reduir de manera dràstica les emissions de CO2. Si continuem posant en risc la salut del planeta, ens haurem d’enfrontar a moltes més crisis sanitàries i socioeconòmiques com la que vivim ara per la covid-19’, alerta Tatiana Nuño, responsable de la campanya de canvi climàtic.
Després d’analitzar en profunditat els esborranys de la llei espanyola de canvi climàtic, del pla nacional de clima i energia i de l’estratègia a llarg termini, l’ONG denuncia que cap d’ells estableix els objectius recomanats per la ciència per a assegurar que no se superarà en 1,5 graus la temperatura global, com exigeix l’Acord de París.
Greenpeace recorda, a més, la importància que els fons destinats a la recuperació econòmica i social aprovats la setmana passada assegurin la reducció ràpida de les emissions. Al parer seu, ‘no es tracta només de destinar un 37% del pressupost previst a inversió verda, sinó de definir amb exactitud què significa aquesta i garantir que està alineada amb les recomanacions científiques i que en cap cas es destina a mantenir els sectors contaminants’.
Greenpeace, Ecologistes en Acció i Oxfam Intermón ha demandat al govern espanyol per la seva inactivitat davant del canvi climàtic, un recurs admès a tràmit pel Tribunal Suprem i que dóna inici a ‘un procés històric: el primer litigi climàtic a Espanya’.
Per a l’ONG, els pròxims mesos seran clau per a augmentar els objectius climàtics i alinear-los amb la ciència: la reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en almenys el 55% en 2030 respecte a 1990 i aconseguir el zero net de les emissions en 2040.
En el context europeu, els caps de govern de tots els països de la UE es reuneixen el 15 i 16 d’octubre per a decidir sobre els objectius climàtics i els plans per a la recuperació, després de la decisió del Parlament Europeu d’elevar l’objectiu de reducció d’emissions per a 2030 al 60%. Aquest és el motiu pel qual ‘milers de persones en tota Europa han pres els carrers i les xarxes socials per a exigir que facin un pas al capdavant en l’acció pel clima’.