Grècia insta la UE, l’ONU i l’OTAN a intercedir arran de l’augment de la tensió amb Turquia

  • Segons Erdogan, Turquia és capaç de fer què sigui per evitar "l'ocupació" grega de les illes de la mar Egea

VilaWeb

Redacció

07.09.2022 - 22:33
Actualització: 07.09.2022 - 23:04

El govern de Grècia ha enviat cartes a l’OTAN, l’ONU i la Unió Europea per advertir-los de la retòrica “extremadament agressiva” de Turquia, en una petició de suport explícit arran de les amenaces d’una potencial acció militar a la zona del president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan va assegurar que Turquia és capaç de “fer el que sigui” per evitar l'”ocupació” grega de les illes de la mar Egea, reconegudes internacionalment com a gregues. Això ha portat el ministre d’Afers estrangers grec, Nikos Dendias, a demanar als seus aliats que intercedeixin. “L’actitud turca és un factor desestabilitzador per a la unitat i la cohesió de l’OTAN i debilita el flanc sud de l’aliança en un moment de crisi”, ha dit Dendias, el qual ha reconegut que les relacions amb Ankara travessen un dels pitjors períodes en anys.

“Ens arrisquem a veure una situació similar a la que ja es desenvolupa en altres parts del nostre continent”, ha advertit, en al·lusió a la guerra d’Ucraïna, en les seves missives als secretaris generals de l’OTAN i l’ONU i a l’Alt Representant de Política Exterior de la UE. El govern grec ha remarcat que està disposat a defensar la seva sobirania davant d’una hipotètica agressió turca.

Erdogan va dir el cap de setmana passat que Grècia “pagarà un alt preu” per l’assetjament a aeronaus militars turques a la mar Egea. El president turc feia referència al 23 d’agost, quan un grup d’avions de combat F-16 turcs van sobrevolar la mar Mediterrània; les autoritats turques asseguren que els avions van ser blocats pels radars del sistema antiaeri S-300, ubicats a l’illa grega de Creta, un fet que asseguren que és un “acte hostil” i contrari a la normativa de l’OTAN. En canvi, Atenes ha desmentit les afirmacions, assegurant que no van activar cap radar i que són notícies falses difoses per Turquia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor