Brussel·les proposa treure Grècia del procediment per dèficit excessiu

  • Si els vint-i-vuit donen aproven la proposta de Brussel·les, només tres països, Espanya, França i el Regne Unit, seguiran estant sota el correctiu del pacte d'Estabilitat

VilaWeb

Europa Press

12.07.2017 - 17:35
Actualització: 12.07.2017 - 17:50

La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres treure Grècia del procediment per dèficit excessiu que li va obrir el 2009 en vista dels esforços assumits per Atenes per consolidar les finances públiques. Segons l’organisme, aquest gest és una senyal que el país ha iniciat la seva ‘recuperació econòmica’ i aconseguit l”estabilitat’.

Als últims anys, els comptes de Grècia han passat d’un dèficit del 15,1% el 2009 a un superàvit del 0,7% el 2016, és a dir, per sota del sostre del 3% que exigeix la Unió Europea. Si els vint-i-vuit donen el seu vistiplau a la proposta de Brussel·les, només tres països, Espanya, França i el Regne Unit, seguiran estant sota el correctiu del pacte d’Estabilitat.

Perquè la proposta de Brussel·les sigui efectiva és necessari que els ministres d’Economia de la UE ho aprovin, la qual cosa no podrà produir-se almenys fins a l’octubre, quan tindrà lloc la seva propera reunió formal. Malgrat això, el comisari europeu d’Assumptes Econòmics i Financers Pierre Moscovici, ha dit que aquest dimarts els va avançar als ministres aquesta conclusió i s’ha mostrat convençut que comptarà amb el suport dels 28.

‘Anem tan ràpid com ens és possible i no hi ha dubte sobre quina serà la decisió’, ha respost el comissari a per què no va plantejar tancar el procediment en la reunió de l’Ecofin d’aquesta setmana. D’acord amb les previsions econòmiques de primavera, l’Executiu comunitari creu que els resultats positius de Grècia ‘prosperaran’.

‘És un moment simbòlic per a Grècia, després de tants anys de sacrificis consentits pel poble grec, el país recull per fi els fruits dels seus esforços’, ha declarat el comissari d’Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici. El comissari no ha volgut fer distincions entre els governs que s’han succeït a Grècia des que va esclatar la crisi i es va pactar el primer rescat i ha dit que ‘tothom’ a Grècia ha d’estar ‘satisfet’ per la decisió.

‘El meu somni és que totes les forces polítiques siguin capaces de treballar juntes en la mateixa direcció, ja que el que es tracta és d’interès general. I l’interès general és que hi hagi una Grècia forta i una Eurozona forta’, ha resolt. Aquest dilluns, el fons de rescat europeu (MEdE) va efectuar el desemborsament dels primers 7.700 milions d’euros corresponents als 8.500 milions del tercer tram del tercer rescat del país grec i que va ser desbloquejat la setmana passada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor