Graupera guanya les primàries i serà el candidat a la batllia de Barcelona

  • Com que ha superat el 50% dels vots, la segona volta servirà només per a establir l'ordre dels candidats

VilaWeb

Redacció

16.12.2018 - 22:07
Actualització: 17.12.2018 - 13:09

El filòsof i periodista Jordi Graupera ha guanyat la votació de Primàries Catalunya a Barcelona, amb 7.715 vots. El segon candidat més votat ha estat Adrià Alsina, ex-membre del secretariat de l’ANC, amb 1.933 vots. La votació va començar divendres a les 20.00 i s’ha acabat avui a les 20.00. Tal com han explicat Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, i Anna Arqué, representant de Primàries Barcelona, hi han participat més de 10.000 persones de les 28.000 inscrites al cens oficial. Arqué ha assegurat que havien estat les primàries amb més participació que s’havien fet mai a la ciutat.

Com que Graupera ha superat el 50% dels vots, es converteix directament en el candidat a la batllia de Barcelona. La segona volta (que es farà del 21 al 23 de desembre) servirà només per a establir l’ordre de la llista a partir del número 8. Alsina, tot i haver quedat segon, no s’assegura aquest lloc ja que depèn de Graupera. Com que ha aconseguit més de la meitat dels vots tindrà la potestat d’escollir qui ocupa el número 2, 3, 5 i 7. Formen part del seu equip i de la candidatura ‘Barcelona és capital’ l’advocada Maria Vila; Diana Coromines, membre de la delegació de la Generalitat als països nòrdics la passada legislatura, i la periodista Àstrid Bierge.

Graupera ha expressat la il·lusió de començar una nova manera de fer política, tant a Barcelona com a Catalunya: ‘Les primàries són tan sols el mínim del mínim, el principi d’un reforçament democràtic’, ha dit. Altrament, ha afegit, no serà possible d’avançar. Graupera ha dit als partits que poden operar al marge de la gent durant un temps, però no gaire més: ‘S’ha demostrat que si es posen les urnes, la gent hi va.’ Adrià Alsina ha remarcat la intensitat de la campanya i ha remarcat que la part més interessant havia estat el paper de la gent, que s’ho havia pres ‘molt seriosament’.

Elisenda Paluzie ha recordat que l’ANC havia impulsat aquest procés per una raó evident: ‘Cal demostrar que, si es vol fer una República Catalana és per fer les coses d’una manera diferent.’ A parer seu, una manera d’ampliar la base és demostrar que els independentistes volen trencar amb aquelles ‘mancances’ de qualitat democràtica que s’arrosseguen des de la transició espanyola. Amb aquest mecanisme –ha dit– s’ha de demostrar que a la República Catalana caldrà fer una llei electoral que acosti molt més els electors i els electes.

Vegeu ací els vots de cada candidat:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor