05.06.2020 - 19:26
|
Actualització: 07.06.2020 - 20:29
Gran part de la Unió Europea haurà reobert ja les seves fronteres internes el 15 de juny, però l’estat espanyol insisteix, amb una minoria d’estats, a fer-ho més tard. Mentre Alemanya, l’estat francès, Bélgica i Grècia aixecaran restriccions per als viatgers de la UE a meitats de mes i Itàlia ja ho ha fet, el govern de Pedro Sánchez no ho farà abans de l’u de juliol. Més països, com un grup de països de l’est, només han obert les fronteres als seus veïns i encara no concreten quan obriran les portes a la resta.
Brussel·les celebra que la majoria d’estats permetran la lliure circulació a l’espai Schengen el 15 de juny i han demanat a les capitals que a finals de mes ja ho facin totes. Tanmateix, alguns estats no s’hi han compromès. En contra del criteri de la Comissió Europea, que sempre s’ha oposat al tancament de fronteres per frenar la pandèmia, la majoria de governs europeus van optar al març per blindar-se totalment sense gaire coordinació. Aquestes últimes setmanes l’executiu europeu ha incentivat aquesta cooperació entre estats que no es compleix del tot.
Ja han aixecat controls
Un grup de països ja tenen les portes obertes des del maig i algun, com Irlanda, no les van arribar a tancar. Això sí, Dublín encara manté una quarantena obligatòria a tots els viatgers que arriben a l’illa.
Itàlia ha reobert les fronteres el tres de juny per a ciutadans de la UE, de l’espai Schengen i el Regne Unit, mentre que els Països Baixos les té obertes per a viatgers dins de l’espai Schengen. Per la seva banda, Suècia tampoc ha imposat restriccions d’entrada a ciutadans de la UE.
Estònia va reobrir fronteres el primer de juny. Àustria va aixecar prohibicions d’entrada des de la UE el 4 de juny, però amb quarantenes que s’acabaran a meitats de mes.
Bulgària va reobrir fronteres a finals de maig, però va mantenir quarantenes obligatòries per als viatgers provinents de les zones més afectades per la pandèmia com Espanya, Bèlgica i Itàlia. Eslovènia també va aixecar restriccions a meitats de maig.
Luxemburg va obrir la frontera amb Alemanya el 15 de maig i farà el mateix amb la resta d’estats amb els quals té frontera segons la data que s’acordi amb aquests.
Reobertura el 15 de juny
Bèlgica, Finlàndia, Alemanya, França, Grècia i Lituània tenen previst reobrir fronteres a partir del 15 de juny.
L’estat francès mantindrà la quarantena als viatgers d’Espanya. Alemanya aixecarà les restriccions de viatges a Espanya quan el govern de Pedro Sánchez permeti l’arribada de turistes.
Grècia farà proves de covid-19 aleatoris als passatgers que arribin des de les regions més afectades per la pandèmia.
Letònia, Lituània i Estònia han obert les fronteres entre ells també el 15 de maig en considerar que tenen una situació epidemiològica semblant.
Polònia mantindrà la frontera tancada fins al 12 de juny,
Sense reobertura total
Hongria, República Txeca, Eslovàquia, Croàcia i Romania han obert fronteres a alguns dels seus veïns més pròxims a finals de maig, però no han concretat encara quan obriran portes a la resta de països de la UE.
De manera similar, Dinamarca reobrirà les fronteres a Alemanya, Noruega i Islàndia el 15 de juny, però no a la resta, de moment.
Xipre permetrà a partir del 20 de juny l’entrada als viatgers d’una vintena de països europeus, però manté la prohibició dels vols d’Espanya, Itàlia, França i Bèlgica, perquè considera que la seva situació epidemiològica encara no és comparable.
Portugal imposarà restriccions per a viatjar almenys fins al 15 de juny, però encara no ha concretat quina data s’aixecaran. Tot i això, no preveu de reobrir la frontera amb Espanya fins el primer de juliol.
Malta, un dels primers països que van prohibir els vols des d’Espanya i Itàlia preveu d’obrir les fronteres l’1 de juliol.
Països associats a Schengen
En el cas de Noruega, el govern pretén restringir tots els viatges que no siguin essencials fins a l’agost, però a partir del 15 de juny els ciutadans de Dinamarca ja hi podran anar. El govern noruec estudia permetre l’entrada de ciutadans d’estats de la UE propersi imposa una quarantena de 10 dies en entrar al país.
Suïssa obrirà la frontera amb Alemanya, Àustria i França el 15 de juny i confia poder-ho fer amb la resta de la UE el sis de juliol, mentre que el Regne Unit manté les fronteres obertes i a partir del vuit de juny imposa una quarantena de catorze dies als visitants.
Brussel·les pressiona per reobrir
La Comissió Europea defensa que no hi ha ‘una clara justificació’ per a mantenir tancades les fronteres internes a la Unió Europea. Les dades del Centre Europeu de Control de Malalties (l’ECDC per les seves sigles en anglès) mostren que hi ha ‘una forta convergència positiva’ de la situació epidemiològica als estats de la UE, segons la CE.
Un document intern de l’ECDC filtrat a la premsa mostra com la majoria d’estats europeus registren menys de 100 contagis nous de coronavirus per cada 100.000 habitants al dia. A l’Estat només Castella i Lleó està per sobre d’aquest llindar. Només algunes regions de Grècia, els Balcans, Bulgària, els països bàltics, Finlàndia i Holanda no han detectat nous casos aquestes últimes dues setmanes.
Tanmateix, hi ha països com Xipre i Dinamarca que es resisteixen per ara a obrir les portes a viatgers provinents d’estats com l’espanyol, l’italià i el belga, on la pandèmia ha impactat amb més virulència en els últims mesos.
De fet, la CE ha demanat als estats que reobrin totes les fronteres internes a finals de juny. Tanmateix, a la reunió d’aquest dimarts no hi ha hagut consens sobre això. Alguns països han confessat que ‘no estan preparats’ per a decidir ara mateix si poden reobrir totalment les seves fronteres a finals de mes. Fonts properes a la reunió no han confirmat si Espanya és entre aquests països.