‘La gran nit de Dagoll Dagom’, l’espectacle que repassa els cinquanta anys d’història de la companyia amb les cançons de més èxit dels seus musicals

VilaWeb
Redacció / ACN
05.07.2024 - 21:40

Pocs dies abans de l’estrena de La gran nit de Dagoll Dagom al Festival Grec de Barcelona, la companyia treballa contra rellotge per perfilar els darrers detalls del seu gran espectacle. És una proposta de gran format que agruparà més d’un centenar d’artistes que repassaran les escenes i cançons de més èxit dels seus musicals. La gala també serà el tret de sortida dels actes que commemoraran el mig segle de vida de Dagoll Dagom i el seu comiat final. El director de l’espectacle, Daniel Anglès, diu que tot l’equip ho viu amb molta emoció. “Resumir tot el material és impossible, però intentem de condensar les emocions que ha generat la companyia durant aquests cinquanta anys”, explica. “Estem molt emocionats. De fet, hi ha moments als assaigs de llagrimeta, de pell de gallina. La gent de la companyia ens emocionem. Segons com ens ha enganxat la història de la companyia, hi ha gent que li cau la llagrimeta amb Mar i cel, d’altres amb Cop de rock… Cadascú té el seu moment. És molt emocionant.”

L’11, el 12 i el 13 de juliol, la companyia omplirà l’amfiteatre del Teatre Grec amb una quarantena de músics i vint cantaires de l’Original SoundTrack Orchestra (OSTO), encarregats de versionar en directe les bandes sonores dels diferents musicals. L’espectacle serà protagonitzat per vint-i-set artistes que han passat per Dagoll Dagom d’ençà de l’estrena del primer espectacle, l’any 1974.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La productora executiva de Dagoll Dagom, Anna Rosa Cisquella, explica que als assaigs tothom plora molt perquè recorda coses que va fer o que va viure en el seu moment. També deixa clar que és un muntatge que es veurà en la seva plenitud al Grec, perquè ara mateix es prova “la música en un lloc, les coreografies en un altre i encara en un tercer, l’orquestra”. “És l’espectacle més gran que hem fet mai”, subratlla. “Per una banda, hi ha un punt de tristesa perquè això s’acaba, però, per una altra, estem contents de poder-ho fer.”

Cisquella també valora positivament tot el camí recorregut per la companyia, que sempre ha mirat d’arribar a tant de públic com fos possible. “Hi ha molta gent que diu que quan una cosa agrada a molta gent és dolenta, nosaltres pensem que allò que agrada a molta gent és bo”, defensa. “Quan plantejàvem un espectacle, pensàvem: què hem de fer perquè tothom l’entengui? Què hem de sacrificar o canviar perquè tothom pugui entrar en aquest espectacle? Aquesta preocupació era molt important per a nosaltres.” De fet, explica que l’espectacle vol ser un regal per al públic que els ha acompanyat tots aquests anys: “Aquest espectacle va néixer per fer un homenatge al públic. Hi ha molta gent, molta, que ens ha seguit sempre. I aquesta gent que es recorda de molts espectacles, són els que ens han donat la vida. La vida de Dagoll Dagom ha estat a través d’aquest públic que ens ha seguit, si no, no hi seríem. Això és una mena de retorn.”

Un muntatge amb molta màgia

La gala musical –amb la direcció escènica de Daniel Anglès, la direcció musical de Joan Vives i la direcció coreogràfica d’Ariadna Peya– comptarà amb artistes com Víctor Arbelo, Roger Berruezo, Anna Castells, Mariona Castillo, Haley Diallo, Xavi Fernández, Guillem Fole, Helena Gispert, Eloi Gómez, Carlos Gramaje, Pol Guimerà, Júlia Jové, Mercè Martínez, Pep Molina, Muntsa Rius, Ana San Martín, Isabel Soriano, Mone Teruel, Albert Triola i Teresa Vallicrosa. D’altra banda, hi haurà la col·laboració especial de Pep Cruz, Elena Gadel, Àngels Gonyalons, Albert Guinovart, Ivan Labanda, Ferran Rañé i Nina.

Ariadna Peya explica que és tot un desafiament, dirigir la coreografia d’aquest espectacle, que durarà un parell d’hores. “Intento de captar l’ànima de cadascun dels musicals. I, amb aquesta essència, revisitar-los, sense perdre la llavor del que van ser, però vists amb la contemporaneïtat d’ara, amb els cossos d’ara.”

Mariona Castillo diu que el projecte és una mena de viatge en el temps, perquè li permet no tan sols fer cançons d’espectacles que ha fet, sinó també espectacles que ha vist com a espectadora. “Portar el vestuari de gent que ha fet centenars de funcions d’espectacles que admiro és encara més emocionant que recuperar els que he fet jo”, admet. L’actriu també deixa clar que és una proposta molt repartida, en què els intèrprets únicament són el vehicle de la veritable màgia de l’espectacle, que és la història de Dagoll Dagom. “No hem de fer res més que tractar amb cura aquest regal que tenim entre les mans”, conclou.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La importància dels musicals a Catalunya

La gran nit de Dagoll Dagom es podrà veure en tres vetllades musicals commemoratives que ja tenen totes les entrades exhaurides i que faran viatjar el públic per la història de la companyia i d’espectacles com Antaviana, Nit de Sant Joan, Glups!, El Mikado, Flor de nit, Els pirates i Mar i cel. Anglès insisteix que és un material de molta qualitat amb què volen “emocionar, divertir i sorprendre” el públic.

El director de la proposta també celebra que es faci al Grec, un espai que ajuda a explicar aquesta excepcionalitat. “Jo crec que som molts, els qui ens dediquem al que ens dediquem perquè abans Dagoll Dagom ha fet el que ha fet”, diu. “Han demostrat que es pot fer musical a Catalunya i fer-lo en català, de creació i per a tots els públics”. Anglès també admet que el motiu de l’èxit de la companyia ha estat la seva determinació i constància: “S’acomiada a dalt de tot perquè decideix parar, no perquè el motor falli.”

Dagoll Dagom, mig segle dalt els escenaris

Aquest 2024, Dagoll Dagom celebra mig segle d’existència i fa el comiat definitiu dels escenaris. Durant tots aquests anys, ha portat a escena espectacles que han deixat empremta en la memòria col·lectiva d’unes quantes generacions. Antaviana, Flor de nit, Mar i cel i Cop de rock són alguns exemples teatrals que s’han alternat amb sèries de televisió tan populars com Oh, Europa! o La memòria dels Cargols.

En aquest sentit, Dagoll Dagom ha treballat per introduir i assentar el teatre musical a Catalunya i també a l’estat espanyol i a tot el món, contribuint també a la creació de nous públics i a la formació de noves generacions d’actors, actrius i professionals artístics que s’han incorporat al sector. Al llarg de la seva història han fet 34 espectacles –23 dels quals, musicals– i més de 8.300 funcions per on han passat més de 4.750.000 espectadors.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Un ventall extens d’actes de celebració

Dagoll Dagom ha preparat unes quantes accions al llarg de l’any per a celebrar els seus cinquanta anys i compartir amb el públic els records i experiències acumulades. Un dels actes commemoratius serà una instal·lació que ocuparà el vestíbul i alguns espais del Teatre Victòria i que relatarà la trajectòria de la companyia amb fotografies, texts evocadors, materials i vestuaris.

També es prepara un catàleg especial amb els moments més significatius del seu univers que inclourà imatges de la darrera producció de Mar i cel, a més d’una crònica de la trajectòria de la companyia amb declaracions dels membres de l’equip de direcció. La música també tindrà un paper destacat en la celebració, amb l’edició d’un LP doble en format vinil amb els seus millors temes musicals.

El colofó arribarà el 14 de setembre al Teatre Victòria, amb l’estrena de la darrera versió de l’emblemàtic musical Mar i cel, encapçalat per Jordi Garreta (Saïd) i Alèxia Pascual (Blanca) que serà, a la vegada, el comiat definitiu dels escenaris de Dagoll Dagom. El nou Mar i cel, dirigit per Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel, i amb direcció original de Joan Lluís Bozzo, comptarà amb un total de vint intèrprets i una orquestra formada per tretze músics.

La temporada 2024-2025 serà la darrera oportunitat de veure en directe el musical, que actualment acumula més de cent mil entrades venudes, i que ja ha exhaurit les funcions destinades a públic escolar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb