Gran Fira de València 2019: més de dues-centes activitats per a viure al màxim el juliol

  • Al juliol, València bull d'activitats: hi haurà concerts, espectacles pirotècnics, teatre, balls tradicionals, muixerangues...

VilaWeb
Laura Gállego Marfà
01.07.2019 - 21:50

Més de dues-centes activitats, la major part gratuïtes, integren la Gran Fira de València 2019. D’espectacles infantils fins a concerts, teatre, màgia, tallers, cavalcades, balls, presentacions falleres, humor, pirotècnia, cultura popular… Tota una barreja interdisciplinària i transversal per al que vol ser el ‘festival de festivals’, una fira amb la filosofia de festival urbà i que ha d’arribar a tots els ciutadans com la gran festa del juliol. S’allargarà fins al dia 28, que es clourà amb la Batalla de Flors.

Enguany ja fa cent quaranta-vuit anys que va començar i és el quart any d’una nova era de la festa, en què la fira pretén ser una marca paraigua de la ciutat, segons que explica el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset. Sota aquest paraigua s’hi aixopluguen, per exemple, el Festival de Jazz de València, la Filmoteca d’Estiu, el Festival Serenates i el Certamen Internacional de Bandes de Música, a més de la programació dels Concerts de Vivers.

Podeu consultar el programa de la Gran Fira de València 2019

Pel que fa a la programació, els Jardins del Palau en tornaran a ser un escenari principal, on s’oferiran activitats per a tots els públics, a banda els actes fallers. El dilluns hi haurà les activitats promogudes per la Junta Central Fallera, a més d’actuacions vinculades a la cultura popular. El dimarts serà el dia del Gran Ball de la Fira i més actuacions musicals. El dimecres hi haurà actuacions per al públic infantil i representacions escèniques; el dijous, actuacions musicals; i el cap de setmana, pre-seleccions falleres.

Repassem alguns dels actes més destacats de la Fira:

Les nits a la Fira

Gran Nit. 20 de juliol. La nit més especial de la fira és la Gran Nit. De les set del vespre fins a la matinada hi haurà una programació frenètica que no deixarà a ningú quiet. A les set, a la plaça de Tetuan començarà la Cercafira, una cavalcada amb els gegants Quiqueta i Nelet, el ratpenat Valentí, la fanfàrria Folk i Festa i les companyies teatrals itinerants Xip Xap Teatre, Traüt, El Carromato i Brotons Cabalgatas. A les vuit, al mercat de la Tapineria, ball de swing i a dos quarts de nou, a la plaça del Portal Nou, una minimascletà. A les nou a la plaça de l’Ajuntament, concert amb la 97.7 Radio Levante. També hi haurà museus oberts des de les set del vespre fins a les dues de la matinada, amb activitats de tota mena.

Però un dels actes més especials i frenètics és la Ruta del Carme. Són actuacions de trenta minuts de diversos artistes fent una ruta que va de la plaça dels Furs fins a la plaça de Manises passant pel Museu del Corpus, el Museu de l’Almoina, el Centre del Carme i la plaça del Carme. Hi actuaran Miquel Gil, Jazzmàtics, Tenda, Gem, Tito Pontet i Linbotheque.

Concerts de Vivers. Del 30 de juny al 25 de juliol. Roba Estesa, Amparanoia, Tesa, Aitana, Iseo, Tremenda Jauría, Ana Belén i Loreena McKennitt són alguns noms de dones que trepitjaran l’escenari dels Concerts de Vivers 2019, el més paritari de la història. Fins el 25 de juliol, hi haurà divuit actuacions d’artistes de tot arreu, en un entorn immillorable: els Jardins dels Vivers. Xavi Sarrià, Auxili, Roba Estesa, Leiva, Tesa, Green Valley, la Casa Azul, Crystal Fighters i Alfred Garcia omplen una part de la programació. El 50% de les bandes i solistes són dones o en tenen alguna integrant. Una xifra molt superior del 10%-15% que solen tenir els esdeveniments musicals.

Nits de Folk. Del 2 al 7 de juliol. La cultura popular i la música d’arrel es trobaran les nits del 2 al 7 de juliol a la Gran Fira. Dimarts a les vuit del vespre a la plaça de l’Ajuntament, Andrés Belmonte presentarà el seu treball Tariq. Els plats forts arribaran divendres i dissabte. El dia 5 a les vuit del vespre es farà la XI Trobada de Colles de Dolçaina i Tabal de la Ciutat de València per omplir els carrers del centre històric amb una exhibició de les colles valencianes i a les onze de la nit es farà el Cant al Ras, un acte participatiu en què es posa a prova l’habilitat d’improvisació i execució de versadors i cantadors d’estil i albades, a partir de paraules, temes o situacions que el públic suggereix. Dissabte hi haurà la trobada de Muixerangues amb l’actuació d’una colla local, la Jove Muixeranga de València, i d’una colla convidada, la Muixeranga de la Safor. Però el plat fort arribarà a quarts de nou del vespre amb el Sarau de la Fira, obert a tothom, que servirà per a tancar el curs fent festa a la fresca.

A més, dins les Nits de Folk hi ha espectacles que també formen part de la programació del festival Polirítmia i del festival Serenates. Divendres a les 21.30, Eliseo Parra i las Piojas en Costura faran un concert a la plaça del Patriarca. Parra i les seves ex-alumnes reinterpreten jotes, seguidilles, fandangos, rondes, romanços, boleros, havaneres i més. Dissabte és el torn de Pep Gimeno ‘Botifarra’ i Ahmed Touzani, que a les 20.00 a la plaça del Patriarca presentaran el seu disc conjunt De banda a banda del Mediterrani, un treball excepcional que mostra amb elegància i esperit didàctic el lligam entre la cultura valenciana i la nord-africana. Finalment, diumenge serà el torn de Sis Veus, que també actuaran a la plaça del Patriarca a les 21.30. Presenten el projecte Els dies i les dones, amb elements musicals tradicionals per a crear composicions i lletres noves.

Nit a la Mar. 13 de juliol. Una de les nits amb més encant és la Nit a la Mar, que inclou concerts gratuïts a la Marina. A partir de les vuit del vespre, hi actuaran DJ Susana Monteagudo, DJ Nonai Sound, Tórtel i Smoking Souls. També hi haurà un piromusical.

La Batalla de Flors

Un dels actes més esperats i amb més tradició de la fira és la Batalla de Flors. El diumenge 28 de juliol a les vuit del vespre el passeig de l’Albereda s’omplirà de flors i carrosses, en l’acte de clausura de la Gran Fira de València.

Un milió i mig de clavells es llançaran des de les carrosses engalanades –també amb flors– pels mestres fallers. Les encarregades de la pluja floral seran dones vestides de falleres que ‘atacaran’ les altres carrosses i el públic assistent amb clavells de tots colors. La imatge més cobejada de la festa és la després d’haver passat les carrosses, quan l’Albereda s’ha convertit en un gran mantell de flors.

La Batalla de Flors va ser introduïda el 1891 com a imitació d’uns combats lúdics semblants que es feien a Niça durant el Carnestoltes. Tot d’una es va convertir en la festa més popular de la fira i es va mantenir com un dels principals actes festius i socials entre la fi del segle XIX i el primer terç del segle XX. La Batalla de Flors ha servat viu l’esperit popular de la fira, i ha sabut combinar la tradició firal, l’arrelament i la disposició al canvi.

La nit abans de la batalla serà la Nit de la Punxà, amb el sopar tradicional a la Ciutat de l’Artista Faller. S’hi respira la màgia dels moments previs a la Batalla de Flors, mentre s’enllesteixen els darrers detalls als tallers.

Els focs de la fira

Les nits de la Gran Fira ompliran el cel de València amb soroll, llum i colors. La programació inclou cinc espectacles pirotècnics, amb una determinació ferma pel talent local i per la valoració d’aquest vessant de la cultura popular. El tret de sortida va ser diumenge, amb la Traca Correguda inaugural:

Com a colofó de les Nits de Folk, dissabte vinent, 6 de juliol, la pirotècnia Peñarroja de la Vall d’Uixó presenta un espectacle de castell de pals a l’antiga, un castell que recupera un seguit d’efectes i artefactes com ara rodetes i figures per a recrear els focs artificials a l’antiga.

La Nit a la Mar també tindrà el moment pirotècnic especial amb un espectacle piromusical al costat de la mar a la Marina de València. Un espectacle en què s’uneixen l’aigua, el foc, la música i el soroll pirotècnic. A més, la Gran Nit tindrà també una petita mascletà. Per acomiadar els espectacles pirotècnics de la fira, el dissabte 20 es farà un correfoc de final de festa. A les 23.00 sortiran del carrer de Sant Vicent les colles de diables l’Infern Faller, els Socarrats de Campanar, els Dimonis de Montolivet i els Dimonis de Massalfassar, que faran un recorregut conjunt fins a l’estació del Nord.

Correfira

La Gran Fira vol tenir una dimensió descentralitzadora. Per això enguany hi torna a haver el Correfira, que arribarà a molts pobles i barris de València: la Torre, els Orriols, Massarrojos, Aiora, Campanar, Benimaclet, Benimàmet i Castellar-Oliveral, entre molts més. Hi durà tant espectacles infantils com espectacles per a adults en petit format, com ara màgia, monòlegs o un combat d’il·lustradors. Començarà el dijous 4 a la Torre i es clourà el divendres 26 a Sant Marcel·lí.

Com a fet curiós, inspirat en els cartells del començament del segle XX, el disseny del cartell d’enguany té una tipografia especial per la Gran Fira de València. Qualsevol se la pot descarregar lliurement a la web i fer la fira una mica més seva:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor