Kilian Jornet aconsegueix fer el cim de l’Everest malgrat problemes físics

  • L'atleta català vol completar l'ascens i el descens de la muntanya més alta del món

VilaWeb

Redacció

22.05.2017 - 07:30
Actualització: 22.05.2017 - 10:19

Actualització: Kilian Jornet aconsegueix fer el cim de l’Everest malgrat problemes físics

Han passat ja trenta-set hores d’ençà que Kilian Jornet va començar el seu repte més important com a alpinista: establir un nou rècord d’ascens i descens de l’Everest (sense oxigen i lleuger d’equipament). L’última vegada que se l’ha vist ha estat a 7.500 metres d’altura. Feia bon temps i ell es trobava físicament bé. Abans de marxar al Nepal, Jornet havia declarat a la revista Desnivel que en bones condicions meteorològiques es veia capaç de completar el recorregut amb unes trenta hores.

De moment, però, no se sap res de l’atleta. Tanmateix, el seu equip ha informat que Jornet va tan lleuger d’equipament que no porta cap mena de dispositiu per a comunicar-se. Per això, asseguren que el silenci és ben normal.

L’última informació, publicada per Alpinistie Montagne i sense contrastar, és que un xerpa hauria vist Jornet a uns 7.900 metres descendint a poc a poc cap al camp base. Segons la mateixa publicació digital, el seu company Sebastien Montaz hauria abandonat el camp per anar-lo a cercar.

Durant l’intent de fer cim de Jornet, sembla que diverses expedicions haurien aprofitat el bon temps per fer el mateix. Col·lapsant el Hillary Step, una paret que es troba a pocs metres del cim. Segons que ha publicat Associated Press, un grup de tres alpinistes han mort aquest cap de setmana poc després de fer cim. Un quart escalador està desaparegut..

Segons Desnivel, a les set del vespre, hora nostra, tant el seu pare com la seva mare deien que ja tornava del cim i que li quedaven trenta quilòmetres, fins al monestir de Rongbuk. Però no hi ha confirmació oficial sobre això. De fet, hi ha una certa confusió sobre el punt on es troba Jornet. Inicialment, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya havia informat que Jornet ja tornava al camp base avançat (6.500 m.) i cap al punt de sortida, a 5.100 metres. Però després ha rectificat dient que la informació no era contrastada. Per tant, es manté la incertesa (i l’esperança) sobre l’assoliment de l’objectiu per part de Jornet.

Segons que havia informat abans el seu company Sebastien Montaz, sembla que en el darrer tram de l’ascens s’ha trobat condicions meteorològiques favorables. Montaz, que l’ha acompanyat fins als 7.500 metres, ha tornat al camp base avançat, mil metres més avall, i ha dit que Jornet estava en bona forma. L’última informació oficial que hi ha per part de l’equip Summits of my life és d’avui a les cinc de la tarda, quan han difós aquesta nota:

«Seb Montaz Rosset ha tornat a l’Advanced Base Camp de l’Everest (6.500 metres). Com era previst, el Seb ha sortit abans de l’ABC i s’han trobat amb el Kilian al voltant de 7.500 metres. El Seb l’ha vist en bona forma i el Kilian ha continuat l’ascens. Les condicions meteorològiques semblen acompanyar. El Seb es troba a l’Advanced Base Camp, tal com era previst. Continuarem informant-ne!»

Jornet va començar l’ascensió ahir a les deu del vespre, hora local, des del monestir de Rongbuk (5.100 m). De primer, havia previst de pujar pel corredor Norton, però s’hi va trobat tant glaç acumulat que va canviar de parer i va seguir la via clàssica, més segura.

Des del monestir s’ha adreçat primer fins al camp base avançat, situat a 6.500 metres, des d’on ha començat l’atac definitiu al cim pel vessant nord, el més desconegut, perquè la majoria d’expedicions comercials recorren el vessant sud.

Imatge del recorregut que farà Kilian Jornet (infografia extreta de Summits of My Life)

Cloenda de ‘Summits of my life’
Aquest ha estat l’última part del projecte personal ‘Summits of my life’ (‘cims de la meva vida’) amb què ha intentat establir rècords d’ascens en alguns dels principals cims del planeta. Va començar a la serralada del Mont Blanc el 2012 i des d’aleshores ha escalat muntanyes a Europa (Cerví), a l’Amèrica del Nord (Denali) i a l’Amèrica del Sud (Aconcagua). Era la segona vegada que intentava l’ascens a l’Everest; va provar-ho el setembre de l’any passat, però l’expedició es va haver d’ajornar a causa de la meteorologia.

L’expectació a la xarxa és enorme; tothom qui segueix la possible nova gesta de Jornet difon i comparteix la informació amb l’etiqueta #oureverest:


Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor