El gran embolic sobre una possible OPA a Grífols

  • La família i el fons canadenc Brookfield diuen haver arribat a un acord per a avaluar una possible OPA d'exclusió a borsa de la multinacional catalana. Però, segons les notes que han fet arribar a la CNMV, no hi ha cap seguretat de tancar l'operació. La notícia ha suscitat una forta confusió al mercat

Jordi Goula
08.07.2024 - 19:50
Actualització: 08.07.2024 - 19:55
VilaWeb

La sorpresa del matí al mercat de valors ha estat, una vegada més, la multinacional catalana d’hemoderivats Grífols. Ara perquè la família Grífols i el fons canadenc Brookfield diuen que han arribat a un acord per a avaluar una possible OPA conjunta per la totalitat del capital social de l’empresa, amb el propòsit d’excloure-la de cotització. La notícia, avançada per Cinco Días ahir a la nit, ha estat confirmada per la companyia, i per això la Comissió del Mercat de Valors espanyola (CNMV) ha suspès la cotització de Grífols abans de l’obertura. Després de quatre hores de suspensió, a migdia ha tornat a cotitzar. I les accions s’han disparat més d’un 20% a la borsa, per sobre dels 10,8 euros.

Dues hores i mitja després de l’obertura del mercat, Brookfield ha confirmat, també mitjançant la CNMV, haver tingut “converses exploratòries” amb determinats accionistes de referència de Grífols per a una potencial oferta conjunta sobre les accions de la companyia per a ser exclosa de la negociació de les borses de valors espanyoles i del NASDAQ. Brookfield i unes quantes societats que mantenen la participació d’aquests accionistes de referència (Scranton Enterprises BV, Deria SL, Ponder Trade SL i Ralledor Holding Spain, SL) han subscrit un acord d’exclusivitat per a continuar avaluant la potencial operació. Aquestes quatre societats són de la família Grífols i, entre totes, tenen al voltant del 30% del capital de la companyia.

I aquí comencen els embolics. Brookfield també ha volgut deixar clar, igualment mitjançant una comunicació a la CNMV, que no hi ha cap acord ni decisió en relació amb la potencial operació ni sobre els termes o condicions. “No hi ha cap garantia que Brookfield o els accionistes de referència formulin una oferta sobre les accions de Grífols. Qualsevol novetat serà comunicada al mercat d’acord amb el que disposa la normativa aplicable.” I parlo d’embolic perquè, prèviament, el consell d’administració de la companyia havia assegurat en el seu document al supervisor borsari que no sabia si es duria a terme o no l’OPA i que també ignorava completament els termes en què, si fos el cas, es podria realitzar. És a dir, s’anuncia un possible acord, però no es diu res més i s’omple l’horitzó d’incògnites.

D’ençà dels tres atacs de Gotham, al gener, a Grífols s’han fet molts canvis. El més important és que membres de la família ha dimitit els seus càrrecs executius. Però ahir el consell d’administració de la societat es va reunir de manera extraordinària arran d’una petició dels accionistes familiars de Grífols i Brookfield Capital Partners per permetre l’accés de la societat a una determinada informació per dur a terme un procés de due diligence en relació amb una possible adquisició d’accions de Grífols. Al consell es va informar que el propòsit de la transacció seria l’exclusió de cotització de la societat, en cas de dur-se finalment a terme. En vista d’això, es va arribar a un acord per a avaluar una possible oferta pública d’adquisició conjunta per la totalitat del capital social de Grífols.

Al mercat la situació es veu confusa. Del 20% de pujada de l’acció a l’obertura de la cotització s’ha acabat amb un 9,7%, que és molt, però que demostra que s’ha anat desinflant a mesura que passaven les hores, els inversors analitzaven què s’havia dit i es refredava el seu entusiasme inicial. Pensem que, d’ençà que va començar l’any, els accionistes han de suportar pèrdues superiors al 40% sobre el valor de la seva participació. Els tres atacs de Gotham i, després, les darreres actualitzacions a la baixa de la qualificació, que han fet les agències Moody’s i Fitch de la companyia d’hemoderivats, han estat demolidors per a la companyia.

Ara com ara, doncs, la situació no és gens clara. En parlo amb Jaume Puig, director general de GVC Gaesco Gestió, que em confirma la nebulosa que hi ha al mercat. “Les explicacions que han donat uns i altres –diu– no deixen entreveure quina mena d’operació es vol fer.” I em comenta: “Si l’empresa que fa l’OPA és Brookfield, no hi ha res a dir.” Al capdavall, és un fons que es dedica a comprar empreses en moments baixos.

Puig diu també: “Però si, per contra, a l’empresa que fes l’OPA hi hagués la família pel mig, seria un fet molt maldestre, perquè es tractaria d’espoliar els detallistes a un preu molt inferior a l’habitual abans de l’atac de Gotham. Això seria pensar molt malament.” I afegeix: “De totes maneres, avui no es pot dir res, ni s’hauria d’afirmar res. Tot són hipòtesis. Fins que no es vegi el fullet no es podrà saber res del cert. Estaríem en el terreny de les suposicions i això és la pitjor cosa que li pot passar a una companyia a la borsa”, conclou.

Com diu Puig, efectivament es mantenen moltes incògnites. Una, que no és pas menor, és què diran alguns dels detallistes poderosos que no són de la família. Ens hauríem de preguntar si els grans fons presents en el capital, com BlackRock –amb el 4,3%–, Capital Group –amb el 4,57%– o JP Morgan –amb el 3,8%– estarien disposats a encaixar la pèrdua i vendre per sota de 14,2 euros, que era el preu a què cotitzava Grífols abans que esclatés la polèmica, a començament de gener.

Per evitar pèrdues monstruoses en aquests fons, Brookfield hauria d’assumir una prima sobre la cotització actual del 58%, una xifra difícil de creure. Encara més: fins divendres passat, el consens d’analistes atorgava un potencial de revaloració a l’acció de Grífols entorn del 70%. I molts d’aquests experts veuen molt complicat que la prima d’exclusió pugui acostar-se a aquests nivells. Gairebé impossible. Però avui no es pot dir més. Cal veure quina xifra posa el comprador sobre la taula. Fins llavors, esperar i estar atents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor