Una gran allau de roca i gel a Grenlàndia va causar un tsunami gegant de 200 metres

  • L'esllavissada del cim d'una muntanya sobre la mar a causa del desglaç pel canvi climàtic va originar el tsunami, que va arribar a un fiord a Grenlàndia el setembre de l'any passat

VilaWeb

Europa Press / Redacció

13.09.2024 - 14:35
Actualització: 13.09.2024 - 15:53

Una gran allau de roca i gel a Grenlàndia va causar un tsunami gegant de 200 metres que va trencar al deshabitat fiord Dickson durant més d’una setmana. Ara, una nova recerca publicada en Science conclou que aquell fenomen es va produir per l’esfondrament del cim d’una muntanya al mar.

Tot plegat sembla que va ser causat pel canvi climàtic: l’augment de la temperatura va fondre la base de la muntanya i va fer desestabilitzar els més de 25 milions de metres cúbics de roca i gel (prou per a omplir 10.000 piscines olímpiques) que finalment van caure a la mar. De fet, si el canvi climàtic continua fonent les regions polars de la Terra, podria causar un augment d’esfondraments grans i destructius com aquest, segons la sismòloga Alice Gabriel, de la Institució Scripps d’Oceanografia a la Universitat de Califòrnia San Diego i coautora de la recerca.

L’equip, format per seixanta-vuit científics de quaranta-una institucions de recerca, va analitzar imatges de satèl·lit i terrestres per documentar l’esllavissada de terra enorme que va desencadenar el tsunami. També van analitzar les ones sísmiques per modelar la dinàmica i la trajectòria de l’allau del bloc de gel a mesura que descendia pel barranc glacial i s’endinsava en el fiord. Per comprendre el tsunami i l’ona estacionària resultant, els investigadors van fer servir superordinadors per crear simulacions d’alta resolució dels esdeveniments. “Va ser un gran desafiament fer una simulació informàtica precisa d’un tsunami tan durador i agitat”, va dir Gabriel en un comunicat.

Finalment, aquestes simulacions van poder coincidir estretament amb l’altura del tsunami i les oscil·lacions de llarga durada i, per tant, els investigadors van concloure que el senyal sísmic de nou dies va ser causat per la gran esllavissada de terra i l’ona estacionària resultant va arribar al fiord Dickson de Grenlàndia.

Segons que publica el portal GeoScienceWorld, els senyals sísmics d’aquest esfondrament del 16 de setembre de 2023 es van poder observar a escala mundial.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor