14.04.2025 - 12:27
|
Actualització: 14.04.2025 - 13:19
Ja no amaguen la reconciliació. Després de mesos amenaçant i consumant una ruptura entre el PP de Marga Prohens i l’extrema dreta de Vox, en pocs dies tots dos partits han aconseguit d’arribar a acords en matèries delicades per a les Illes: divendres, el decret de mesures turístiques. Avui, un decret d’habitatge que l’oposició i la societat civil ja titlla de martingala urbanística. I tot això, escenificant l’acord en conferències de premsa conjuntes.
El govern i el grup parlamentari de Vox han segellat un nou acord per convalidar el decret d’habitatge. L’acord preveu d’incloure-hi determinades esmenes durant la tramitació com a projecte de llei, com ara la possibilitat de construir en zones de transició –és a dir, sòl rústic.
Ho han anunciat aquest matí en una conferència de premsa el conseller d’Habitatge, Territori i Mobilitat, José Luis Mateo, i la portaveu de Vox, Manuela Cañadas, que han celebrat la predisposició de totes dues parts per a arribar al pacte.
El decret serà convalidat demà en el ple del parlament en els mateixos termes en què va ser aprovat pel consell de govern fa poques setmanes. Després començarà la tramitació parlamentària com a projecte de llei, durant la qual s’incorporaran esmenes proposades per Vox.
Entre aquestes modificacions, segons que han explicat Mateo i Cañadas, hi ha l’extensió de la normativa als vint-i-quatre municipis de l’arxipèlag que tenen més de 10.000 habitants, una exigència que Vox havia posat damunt la taula aquestes darreres setmanes en canvi del seu suport. El projecte de llei també inclourà la possibilitat que els municipis de més de 20.000 habitants decideixin si volen desenvolupar projectes urbanístics en les anomenades zones de transició, cosa que implicarà la requalificació de sòl rústic en urbanitzable.
També s’hi inclourà la cessió del 15% de l’aprofitament del sòl als ajuntaments respectius, amb l’objectiu de facilitar l’accés a l’habitatge als funcionaris. A més, es preveu d’excloure dels ajuts al lloguer i de l’accés a habitatges de protecció oficial les persones que hagin tingut condemna ferma per delictes d’usurpació o violació de domicili.
Habitatge més car
En aquests terrenys es preveia que el 50% dels habitatges haguessin de ser de protecció oficial. Però ara s’acceptarà que siguin habitatges a preu limitat. És a dir, amb el mateix cost de construcció es podran vendre un 30% més cars. El coordinador de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ho ha exemplificat en una conferència de premsa: “Un pis de 70 metres quadrats es podrà vendre 78.000 euros més car. Això seran beneficis per als especuladors que han retingut el sòl, però el qui adquireixi l’habitatge hi haurà de dedicar 4,4 anys més del sou, íntegrament.” “Veurem quan dura l’idil·li, però quan és per a afavorir els interessos d’uns quats és una relació bastant consolidada”, ha dit Apesteguia.
En la mateixa línia s’ha expressat el PSIB, que ha subratllat que amb aquests acords s’escenifica una entrada de Vox al govern. “El PP pacta amb Vox allò que vol el PP a les nostres Illes. Abans d’existir Vox, tots els atemptats urbanístics en aquestes illes els havia fets el PP. Veim que Vox s’afegeix a la festa del PP de sempre i, a més, ho escenifiquen a les seus del govern”, ha dit el portaveu parlamentari, Iago Negueruela.
“La ciutadania no s’ha de tractar d’idiota. Si el que vol fer el PP és la martingala urbanística més gran de la nostra història, que ho digui amb orgull. Que diguin que treballen per als promotors de les nostres Illes”, ha afegit.
Resposta ciutadana
Les entitats Palma XXI, el GOB i la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Palma s’han oposat al decret i demà faran una concentració davant del parlament. “És la martingala urbanística més gran d’aquests darrers cinquanta anys”, insisteixen en un comunicat conjunt.
Segons que critiquen, amb el decret es podrà modificar radicalment el pla general de Palma –aprovat fa dos anys– per deixar construir als promotors un 45% més d’edificabilitat als sòls urbanitzables. Alhora, obre la porta a reduir radicalment els espais lliures que havien de conformar els jardins i parcs de la Palma del futur.
Recorden que el pla general ja obligava que el 50% dels habitatges en aquestes zones fossin de protecció pública, però que ara podran ser un 30% més cars: “Els habitatges seran menys accessibles, hi haurà moltíssimes menys zones verdes i es generarà un benefici addicional als promotors que es pot estimar en uns 500 milions d’euros.”