El govern avisa que la sequera és estructural i que aviat caldrà prendre mesures noves

  • Els pròxims dies faran públic un informe amb mesures més detallades per a aplicar entre la tardor i començament d’any

VilaWeb
Ot Bou Costa
25.09.2024 - 14:15
Actualització: 25.09.2024 - 17:38

La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha avisat que la sequera no havia acabat, ni de bon tros, encara que el Principat sortís el maig passat de la fase d’emergència. “La sequera és estructural. La disminució de pluviometria és evident”, ha dit. Els plujats d’aquests darrers mesos han estat insuficients per a revertir la situació. “A part de ploure, ha de ploure bé. No plou a les capçaleres, plou a la línia litoral, tot causant danys a municipis, però lamentablement no s’omplen els nostres embassaments”, ha dit la portaveu del govern. Els embassaments han repuntat d’un ínfim 16% a un 28%, però, en efecte, la xifra encara continua essent molt baixa. 

Paneque ha informat que aviat caldrà “posar damunt la taula mesures de recurs d’aigua immediates per aquesta tardor o principi de l’any que ve”. Els pròxims dies, publicaran un informe explicant-les. A final d’agost, el govern va presentar una nova estratègia de gestió de l’aigua que implicava l’ampliació d’infrastructures i l’acceleració d’unes quantes obres, i que també n’incorporava de noves, com una dessalinitzadora a la zona del nord de la Costa Brava. Totes aquestes mesures, però, són pensades a mitjà termini, perquè els canvis es notin a partir de 2027, i a curt termini caldrà fer coses diferents. En tot cas, ha evitat parlar de restriccions. 

Els pròxims anys és previst que hi hagi entre un 15% i un 20% menys de pluges a la conca mediterrània, i la posició del govern és que Catalunya s’ha de preparar per a “desvincular el cicle de gestió de l’aigua de la pluviometria”. La intenció és passar de 116hm³ disponibles anualment a 245. L’objectiu és que l’any 2027, a final de mandat, el 70% dels recursos es puguin generar de manera autònoma, en lloc del 33% actual. 

Noves mesures per al Priorat

El Priorat encara una escassetat hídrica molt preocupant, agreujada pels dos incendis dels últims dies a Cabassers i a Porrera. Els quatre embassaments de la zona afectada —Siurana, Riudecanyes, Guiamets i Margalef— són per sota del 2% de la seva capacitat i uns quants ajuntaments ja han declarat problemes d’abastament. El president Salvador Illa visità la comarca la setmana passada i fou rebut amb protestes. Avui, el govern ha anunciat avui un grapat de mesures específiques, que inclouen una línia d’ajuts, la construcció d’una bassa d’emmagatzematge d’aigua regenerada procedent de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Reus i pressionar la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre perquè aprovi un nou punt de captació, entre més.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor