El govern del Principat reivindica l’escola catalana i homologa dos centres a Londres i Berlín

  • Les escoles a l'exterior homologades per Educació permetran que els alumnes obtinguin els certificats dels nivells lingüístics B2 i C1

VilaWeb

ACN

08.07.2023 - 19:57
Actualització: 08.07.2023 - 21:33

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha defensat com un gran pas endavant la prova pilot perquè Londres i Berlín tinguin escoles de català homologades pel Departament d’Educació a partir del curs vinent. En declaracions de l’Escola Catalana de Londres estant, Serret ha fet valdre l’anunci en un moment de “cert atac i intent d’anar enrere pel que fa a la llengua i la cultura”, tot assenyalant la situació al País Valencià i a les Illes Balears. Per això, ha reivindicat que el govern no s’arronsa i posa tot l’impuls a reforçar el català. La iniciativa de l’executiu permetrà que hi hagi escoles de català a l’exterior homologades per Educació i que els alumnes obtinguin els certificats dels nivells lingüístics B2 i C1.

Serret ha explicat que la prova pilot comença a Londres perquè a la capital del Regne Unit hi ha una molt bona base. Ha explicat que fa vuit anys que l’escola catalana funciona i que té una vuitantena d’alumnes de diferents nivells.

“Impulsem aquesta iniciativa per donar-los més reforç estructural, més recursos, ajut i suport. Amb una clara vocació de donar-los tota la qualitat de l’educació en català”, ha afegit abans de subratllar que tindran un currículum reconegut pel Departament d’Educació i que els alumnes podran tenir els certificats que els equiparin amb els alumnes de Catalunya. D’aquesta manera, ha apuntat la consellera, “els donem oportunitats per a poder tornar a Catalunya i desenvolupar-s’hi acadèmicament”.

A més, es reconeixeran oficialment les escoles catalanes com a comunitats catalanes a l’exterior amb l’objectiu que puguin optar a finançament directe en convocatòries de subvencions.

El C1, a punt per al curs 2024-2025

Amb el nou model, els alumnes escolaritzats en sistemes educatius d’uns altres països podran cursar una formació basada en el currículum del Departament d’Educació i homologable a la dels estudiants a Catalunya, i permetrà d’acreditar els nivells lingüístics B2 i C1, segons l’edat. Educació ha elaborat una proposta d’únic currículum d’acord amb l’establert i adaptat a les escoles de l’exterior (el nivell B2 estarà a punt a final de setembre i els alumnes ja podran fer-lo durant el curs 2023-2024, i el del nivell C1 estarà llest el curs 2024-2025). L’executiu català també estableix un programa de certificació internacional de la llengua catalana oficial, vàlida i reconeguda tant en l’àmbit universitari com en les administracions.

42 comunitats catalanes i 1.100 alumnes

Quant al professorat, es crearà un seminari de formació permanent que, una vegada per trimestre, reunirà els docents per donar-los orientacions, materials, propostes didàctiques i recursos. A més, tindran accés a tot el material pedagògic elaborat per Educació i s’explorarà la possibilitat d’incorporar professorat a l’exterior amb el programa de beques. El Departament d’Acció Exterior i Unió Europea coordina el projecte de bracet amb Educació i Cultura per mitjà de la Secretaria de Política Lingüística. També es coordina la iniciativa amb l’Institut Ramon Llull. Actualment, quranta-dues comunitats catalanes a l’exterior ofereixen cursos de català a un total de mil cent alumnes no universitaris.

En aquests cinc anys, Acció Exterior ha destinat més de 700.000 euros a l’ensenyament de la llengua catalana a l’exterior (164.000 euros el 2023).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor