El govern reconeix que ha trigat una hora a activar l’alarma de risc químic a Constantí

  • Xifré diu que han esperat a veure l'evolució del sinistre i que l'empresa no és inclosa en la normativa de risc

VilaWeb

Redacció

07.11.2022 - 19:06
Actualització: 07.11.2022 - 20:09

El delegat del govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha reconegut que el Plaseqta, en fase d’emergència, s’ha activat a les 15.30, és a dir, una hora després d’haver-se rebut l’avís per l’incendi en la fàbrica de sofre de Constantí (Tarragonès).

Xifré ho justifica dient que han esperat a veure l’evolució de l’accident i que l’empresa AFEPASA no és afectada per la normativa que regula els accidents d’empreses de substàncies perilloses. Així i tot, per la possibilitat que la combustió del sofre produís diòxid de sofre, s’ha activat el pla de risc químic al cap d’una hora.

L’incendi ha obligat a confinar el polígon i ha calgut atendre tres afectats: un de lleu, que ha estat traslladat a l’Hospital Joan XXIII, i dos que han rebut l’alta al mateix lloc dels fets. També s’han confinat durant una estona les dues escoles i l’institut de Constantí fins que s’ha vist que el fum es desplaçava al nord, en sentit contrari al nucli de població.

L’incendi –que ara és controlat– ha començat a les 14.15 i els equips de l’empresa han fet tasques de contenció del foc abans no arribessin els bombers. Ara es remulla la zona per evitar rebrots.

Una hora més tard de l’avís del foc, s’han activat les dues sirenes del polígon de Constantí perquè les empreses i els treballadors es confinessin i, d’acord amb els serveis territorials d’Educació, s’ha demanat també el confinament preventiu de les dues escoles i l’institut del municipi. Segons Xifré, el confinament dels centres educatius s’ha aixecat de seguida quan s’ha comprovat que el “núvol tòxic” avançava cap al nord, en direcció contrària al nucli de població, i empès per un vent lent, de no més de 5 km/h.

El delegat del Govern a Tarragona ha considerat que l’episodi “es podria donar aviat per acabat” després dels mesuraments de Qualitat Ambiental a la zona. A la cabina d’Alcover s’ha arribat a detectar trenta-vuit micrograms de diòxid de sofre, molt lluny dels cinc-cents micrograms a partir dels quals tindria “afectacions importants”. Als volts de les 18.00 els mesuraments de diòxid de sofre “eren pràcticament de 0”, segons Xifré.

La deflagració ha estat causada per un foc elèctric, segons els primers indicis. I l’empresa ha informat que arran de l’incendi s’ha format una columna de fum fosc visible de lluny, que ja s’ha dissolt a l’atmosfera sense perill per a les naus de les empreses del costat.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor