06.02.2024 - 13:51
|
Actualització: 06.02.2024 - 14:11
“La nostra pagesia no està prou protegida”, ha admès el govern de la Generalitat, que diu que n’escoltarà les reclamacions “legítimes i necessàries”. La portaveu, Patrícia Plaja, ha dit que el sector agrícola català es mereix un tracte en les mateixes condicions que als altres països, tant en relació amb la qualitat com als preus dels productes. La Generalitat no preveu cap col·lapse en la mobilitat, per bé que hi ha uns quants talls viaris, i demana paciència als ciutadans perquè l’ocupació que tot de camions i tractors han començat en carreteres neuràlgiques del Principat duraran pocs dies. Així i tot, Plaja està convençuda que els Mossos d’Esquadra han previst totes les hipòtesis per garantir un mínim de mobilitat. “El govern defensa i defensarà sempre el dret de manifestació”, ha dit.
Per atendre una de les demandes principals dels pagesos, la reducció dels tràmits administratius que els posen moltes traves per treballar, el govern ha anunciat que havia creat una taula de treball per a la simplificació burocràtica. La Generalitat té competència plena en agricultura i ramaderia, però el govern refusa tenir cap la responsabilitat i ha assenyalat també el govern espanyol i la Unió Europea. “Moltes d’aquestes reclamacions no depenen del govern de la Generalitat, malauradament, perquè no tenim un estat propi, i per tant no és el govern qui pot desencallar certes qüestions”, ha dit la portaveu. Plaja ha explicat que últimament s’havien aprovat deu reials decrets a Madrid que haurà d’aplicar Catalunya.
Amb els vaixells a l’horitzó
Plaja ha recordat que el país es troba en fase d’emergència per la sequera extrema, la més greu d’ençà que n’hi ha dades, i ha demanat que es compleixin les restriccions. Altrament, diu, “el pas següent és no tenir aigua”. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, i la vice-presidenta de Transició Energètica del govern espanyol, Teresa Ribera, van explicar ahir que hi havia un acord amb el País Valencià perquè Barcelona rebi aigua de la dessalinitzadora de Sagunt. Com Mascort, Plaja ha explicat que, així i tot, no n’hi haurà prou, perquè caldrà tenir dos vaixells actius –l’un carregarà mentre l’altre descarregui. L’origen del segon vaixell encara no és clar i s’estudien unes quantes possibilitats.
Sigui com sigui, la portaveu ha recordat: “Els vaixells no ens salven de la sequera, no són una solució estructural.”. I ha demanat més obres i inversions, com ara l’ampliació de la infrastructura del port de Barcelona, que haurà d’assumir l’aigua dels vaixells i distribuir-la, perquè ara com ara no té prou capacitat per a fer aquesta funció de manera eficaç. Plaja creu que encara hi ha temps per a adequar la instal·lació, però no ha detallat quant. “És tot previst perquè puguin descarregar” quan sigui l’hora, ha dit. I ha reblat la intervenció amb una crida a no fer una “guerra de l’aigua”. L’aigua –ha dit– “no entén ni ha d’entendre en colors polítics, perquè és un bé comú”, i s’ha encomanat a la col·laboració entre territoris.