El govern d’Illa presenta una nova estratègia de gestió de l’aigua per afrontar l’escassetat

  • L’objectiu seria garantir que l'accés a aigua potable no depengui de la pluja, atès que els pròxims anys se’n preveu un 20% menys

VilaWeb
Ot Bou Costa
27.08.2024 - 13:02
Actualització: 27.08.2024 - 14:04

La primera mesura del govern de Salvador Illa ha estat l’aprovació d’una nova estratègia de gestió de l’aigua per afrontar l’escassetat, que l’executiu s’ha marcat com una prioritat. La consellera i portaveu Sílvia Paneque ha insistit que “la sequera no s’ha acabat” encara que els embassaments ja no estiguin sota mínims, i que calen accions ràpides per si tornen aviat els problemes d’abastament. Els pròxims anys és previst que hi hagi entre un 15% i un 20% menys de pluges a la conca mediterrània, i Paneque diu que Catalunya s’ha de preparar per a “desvincular el cicle de gestió de l’aigua de la pluviometria”. El govern vol passar de 116hm³ disponibles anualment a 245. L’objectiu és que l’any 2027, a final de mandat, el 70% dels recursos es puguin generar de manera autònoma, en lloc del 33% actual.

El pla del govern accelera les obres d’infrastructures ja previstes i, alhora, n’incorpora de noves. La més destacada és una nova dessalinitzadora a la zona del nord de la Costa Brava, vinculada a la Muga i a zones tant de regant com d’aigua de boca, que fins ara no era planificada. Costaria vora dos-cents milions d’euros i dependria del finançament del govern espanyol, com bona part de la resta d’obres. La consellera ha dit que ja parlen amb el ministeri. A banda, Paneque ha assegurat que, el mes de setembre vinent, firmaran el conveni amb el govern espanyol per ampliar la dessalinitzadora Tordera 2, a fi que les obres puguin començar aquesta mateixa tardor, i que agilitzaran els tràmits perquè es pugui construir la que ja és prevista a Foix. 

El govern també vol posar el focus en les reformes que calen a la zona del riu Besòs, on encara no hi ha les infrastructures de regeneració necessàries. La intenció és d’aplicar-hi el model que ja funciona al riu Llobregat, on el circuit de l’aigua és circular. Per aconseguir-ho, el govern vol ampliar l’actual central del Besòs, que ara opera Aigües de Barcelona, fer-ne una de nova a Montcada i Reixac i posar en marxa dues noves potabilitzadores a Montcada i a Bon Pastor, on ja s’estan construint sis pous. Tanmateix, l’àrea del Besòs “no estarà a punt fins al 2033”, segons Paneque, i mentrestant es traslladaran les aigües residuals cap al Llobregat, a fi de poder-les regenerar i que no se’n malbarati tanta. “Estem abocant aigua prepotable al mar; això ha de fer un gir de 180 graus”, ha dit.

L’àrea metropolitana preocupa força, no tan sols per la densitat de població, sinó també perquè s’hi contamina molta aigua freàtica que, en lloc d’aprofitar-se, es llença a la mar, cosa que Paneque ha descrit com un problema molt greu. Els pròxims mesos, el govern estudiarà els punts on passa amb volums d’aigua més importants. Per una altra banda, la consellera preveu que la potabilitzadora d’Abrera estigui a punt l’any 2025, que es desdobli aviat l’artèria Ter-Trinitat, el tram entre Badalona i Santa Coloma, on fins ara s’havia d’arreglar una canonada, i que les obres de la potabilitzadora del Ter comencin de manera immediata i s’acabin d’aquí a quatre anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor