El govern, preocupat per l’actuació de les autoritats espanyoles en l’oficialitat del català

  • En la reunió d'avui, el punt sobre aquesta qüestió ha durat amb prou feines dos minuts

VilaWeb

Redacció

15.11.2023 - 20:10
Actualització: 15.11.2023 - 21:43

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha mostrat avui preocupació per la gestió que han fet les autoritats espanyoles respecte de l’oficialitat del català, després de no haver enviat una nova proposta a la resta d’estats de la UE fins quaranta-vuit hores abans de la reunió i solament en castellà, fet que no hi ha hagut temps a analitzar-lo, tal com van reconèixer uns quants governs a VilaWeb. De fet, el punt sobre l’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec ha durat avui escassos dos minuts i ha comptat solament amb la explicació del representant espanyol, sense cap més intervenció.

 En una atenció als mitjans de Brussel·les estant, la dirigent catalana ha volgut traslladar el seu “descontentament” per les formes que ha emprat l’executiu per fer arribar la nova proposta.  “No és el resultat ni la reacció que esperàvem”, ha lamentat Serret, i ha assegurat que “com ha fet arribar la proposta l’estat espanyol ens genera preocupació i a part d’aquí reivindicar, demanar i exigir que es continuï treballant amb el màxim rigor”. Sobre això, la consellera ha reiterat que el govern continuarà demanant “màxima exigència” a l’executiu espanyol i que la proposta sobre l’oficialitat del català es tracti “amb la màxima rigorositat” per “guanyar la confiança de tots els estats”.

Serret ha dit que no es posaran terminis, tot i que també ha deixat clar que s’exigirà al govern espanyol que l’oficialitat sigui una realitat “com més aviat millor”. “No volem que això es dilati innecessàriament”, ha manifestat. Malgrat el missatge d’avui, la titular d’Acció Exterior ha recordat que no hi ha vets a l’hora de debatre la proposta i ha defensat que la reivindicació per a l’oficialitat del català continua sent “sòlida”. “La proposta avança, està sobre la taula i continua viva; seguirem treballant amb els mateixos esforços fins que obtinguem un resultat positiu”, ha resumit.

Per la seva part, la Plataforma per la Llengua també ha mostrat el seu malestar: “Lamentem la dilació de terminis amb què ha operat l’executiu espanyol, que ha fet una proposta a darrera hora que podia haver estat defensada i analitzada fa dies”.  Sobre això, han dit que a partir de demà el govern espanyol hauria de tenir més força de negociació, perquè ja no estarà en funcions, i asseguren que “una semioficialitat com la proposada per al 2004 suposaria un incompliment del compromís adquirit a l’agost.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor