El govern vol posar fi a la cita obligatòria a Catalunya

  • El canvi s'inclourà en un paquet de mesures immediates per a la transformació i millora dels serveis públics

VilaWeb

EFE

ACN

07.10.2024 - 12:48
Actualització: 07.10.2024 - 16:49

El govern vol posar fi per llei a la cita obligatòria als serveis públics de Catalunya. Així ho ha explicat el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, en una compareixença al Palau de la Generalitat. Dalmau ha presentat l’estratègia de transformació i millora dels serveis públics de l’administració catalana.

El conseller ha reivindicat el dret dels ciutadans de poder ser atesos de manera presencial per fer els seus tràmits amb l’administració i posar fi a la “imposició” per a fer qualsevol tràmit amb l’administració d’haver de demanar hora que es va consolidar després de la pandèmia. Dalmau ha presentat una bateria mesures per a millorar l’administració pública, que inclou, entre més qüestions, un concurs públic per a l’elecció d’alguns alts càrrecs del govern o directius d’empreses públiques. El pla també incorpora un programa de beques per a 2.000 joves per a acostar-los al sector públic.

Una de les mesures en què ha insistit més ha estat la supressió d’haver de demanar hora obligatòriament. Segons el conseller, és una pràctica que es va estendre durant la pandèmia i que, ara que s’ha acabat, també cal eliminar, perquè considera que pot haver causat una certa desafecció dels ciutadans cap als serveis públics. “La pandèmia s’ha acabat, la cita prèvia també”, ha sentenciat. També ha explicat que si calgués es reforçarien plantilles on els serveis estiguessin més tensats i ha anticipat que creia que alguns sectors podien ser els de la seguretat o entitats i consorcis públics.

D’una altra banda, la principal política de foment per a atraure joves al sector públic serà d’oferir 2.000 places de pràctiques, que implicaran una inversió de 40 milions d’euros. En aquest context, Dalmau ha dit que 77.000 treballadors de la Generalitat tenien més de 50 anys, un 39% del total. A més, ha afegit que el 2030 se’n retiraran 27.000, un 14%. El conseller ha destacat que calia afrontar el relleu generacional i fomentar vocacions públiques per part dels estudiants universitaris i de centres de formació professional.

Sobre la professionalització del sector públic, ha explicat que el govern optava per una professionalització de la direcció pública i que els alts càrrecs vinculats a l’administració de la Generalitat fossin triats mitjançant concursos. “Volem atraure professionals al sector públic i necessitem la imatge que la direcció pública és professionalitzada”, ha precisat Dalmau, que ha dit que era una mesura esperada.

A fi de dur a terme aquesta transformació i reforma del sector públic, que segons Dalmau es farà gradualment i escoltant els diferents sectors implicats, es constituirà una comissió d’experts (CETRA), que estarà presidida per doctor en ciències polítiques i de l’administració de la UAB Carles Ramió.

El pla, presentat en conferència de premsa avui, s’aprovarà demà en la reunió del consell executiu i inclourà 17 mesures de xoc per a aplicar-se urgentment i que s’aniran aplicant en paral·lel de la feina de la comissió d’experts. Aquest òrgan es reunirà cada mes durant 10 mesos a tot estirar i constarà de 12 grups de treball al voltant de, per exemple, la simplificació normativa i de processos, la digitalització integral de l’administració, el prestigi institucional, el sector públic com a generador d’activitat econòmica o l’eliminació de la cita obligatòria –d’aplicació més immediata– i la professionalització de l’administració.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor