15.01.2020 - 20:42
|
Actualització: 16.01.2020 - 10:24
Autodeterminació, fi de la repressió i amnistia. Aquests són els eixos que proposarà Quim Torra a Pedro Sánchez i que el govern català reclamarà al govern espanyol quan es constitueixi la taula de negociació per a abordar el conflicte polític. El govern, JxCat, ERC, la CUP, Òmnium Cultural, l’ANC i el Consell per la República s’han reunit al Palau de la Generalitat convocats per Torra per a abordar la negociació amb l’executiu de Sánchez, malgrat la divisió estratègica del moviment, i han arribat a un acord de mínims perquè les converses se centrin en l’autodeterminació i la fi de la repressió i no es rebaixin les reivindicacions. No han anat més enllà d’això: no han acordat cap document, no han acabat de tancar el perfil d’un possible mediador a exigir al PSOE ni més detalls sobre la negociació. Tampoc no han acordat quan es tornaran a reunir, tot i que l’executiu vol que aquesta taula tingui continuïtat, perquè Torra pretén que les negociacions amb Madrid es desenvolupin amb l’aval i el consens dels principals actors de l’independentisme. Per l’ANC aquestes reunions haurien de servir per a fiscalitzar els contactes entre tots dos governs. El govern català ha avançat que durant les reunions vinents abordaran les condicions de les converses i la manera de dotar-les de garanties.
Malgrat l’intent d’avançar plegats, tots els actors han manifestat les divergències que mantenen sobre l’intent de negociar amb Sánchez després de l’escletxa que va obrir ERC amb l’abstenció a la investidura. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha refermat que proposarien l’autodeterminació i la fi de la repressió, dos eixos que l’independentisme va definir conjuntament de fa mesos, i res més. ‘Abordarem el conflicte polític’, ha dit. I ha alertat que ja hi ha uns altres marcs de relació bilateral per a parlar de més qüestions amb Madrid. També ha garantit que sospesarien les propostes que tots els actors han fet a la reunió d’avui.
JxCat demana prudència sobre les expectatives
JxCat ha dit que seria prudent a l’hora de crear expectatives sobre els fruits de la negociació i es neguen a inflar la reputació dialogant de Sánchez (que no ha demostrat que vulgui avançar en la resolució del conflicte) si les converses no serveixen per a avançar en l’autodeterminació i la fi de la repressió. Elsa Artadi ha dit que tots dos governs fixin les condicions amb què es negociarà. És a dir, quines garanties tindrà el govern de la Generalitat de la utilitat dels contactes. Quan Sánchez ha reconegut la interlocució de Torra, a més, Artadi vol que s’avanci en el reconeixement polític dels presos i dels exiliats, incloent-hi Carles Puigdemont. Per això ha defensat la importància que el Consell per la República hagi participat en la reunió: Toni Comín hi ha intervingut per videoconferència.
‘Aquest espai ha de servir per veure com es resol el conflicte amb el dret d’autodeterminació i la fi de la repressió. Si deriva cap a unes altres coses, entenem que no és l’espai adequat’, ha dit Artadi, convençuda que no s’ha de parlar de tot ni perdre el temps, sinó avançar en la resolució del conflicte. JxCat, a més, creu que l’autodeterminació i la fi de la repressió, incloent-hi l’amnistia, han d’avançar alhora, perquè no serviria centrar les converses en la reacció a la repressió.
ERC diu que no s’ha de no renunciar a cap via
Per a ERC, aquesta tampoc no és una proposta de mínims ni de màxims que després es pugui rebaixar. La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, proposa que es reconstrueixi la unitat estratègica. Vilalta ha respost als recels de la CUP dient que la mobilització ciutadana no s’ha d’aturar mentre s’intenta negociar amb Madrid. ‘No volem renunciar a cap via que ens pugui acostar a aquesta solució democràtica’, ha refermat.
La CUP ha expressat el seu ‘total escepticisme’ respecte de la negociació que obriran els dos governs perquè no creu que resolgui realment el conflicte. I ha dit que seria bel·ligerant si les converses deriven cap a ‘marcs autonomistes’. Per això, si la negociació no avança cap a l’autodeterminació, l’amnistia per als represaliats i la fi de la repressió d’una manera verificable, la CUP no assistirà a les reunions següents amb els partits i les entitats independentistes.
La CUP i l’ANC refermen el pes de les mobilitzacions
El diputat Carles Riera ha subratllat que la taula que es constituirà és fruit d’un acord d’investidura entre ERC i el PSOE, i no creu que els socialistes espanyols surtin del marc constitucional i estatutari, com ja han avisat. Per això, la CUP considera que la resolució democràtica del conflicte només arribarà si es força una negociació real amb el govern espanyol a partir de mobilitzacions ciutadanes i de desobediència civil i institucional. L’ANC coincideix que ‘les mobilitzacions han de créixer i s’han d’enfortir’. El vice-president de l’entitat, Josep Cruanyes, confia que la taula de govern, partits i entitats serveixi per a arribar a acords estratègics i per a blindar la lluita de la societat civil. Òmnium no n’ha fet cap valoració política, tot i que ha celebrat que es fes la reunió: ‘Considerem que la discreció és imprescindible per al seu èxit’, ha dit en una piulada.
Torra no ha esmentat a la reunió els comuns, que sí que assistiran a la taula de partits de divendres. La presència de Catalunya en Comú – Podem (CatECP) havia estat un motiu de disputa previ entre l’ANC i ERC. Si l’ANC deia que no hi havien de ser en tant que socis de govern de Pedro Sánchez, ERC sí que volia que hi fossin. Els comuns han lamentat no haver estat convocats pel president de la Generalitat. ‘Torra torna a oblidar que és president d’un país i actua novament com a portaveu de l’ANC’, lamenta Jéssica Albiach, presidenta de CatECP. Albiach ha criticat la taula dient que és ‘excloent’ i no acosta les solucions. També n’ha qüestionat l’operativitat, amb el convenciment que, o bé no serveix, o bé no servirà la taula de partits de divendres, on no assistirà Cs, el PP ni la CUP, com és habitual, però sí el PSC.
En representació del govern, a més de Torra i Budó, hi havia el vice-president Pere Aragonès. Per part de JxCat, el president del grup parlamentari, Albert Batet, i la presidenta a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi. Per part d’ERC, la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i el negociador del partit i president del conseller nacional, Josep Maria Jové. També hi han assistit el diputat de la CUP Carles Riera i Maria Rovira, membre del secretariat nacional. Per part d’Òmnium, el vici-president, Marcel Mauri, i Jordi Bosch, membre de la junta; i de l’ANC, Josep Cruanyes i Arià Bayé. Comín ha intervingut per videoconferència com a vice-president del Consell per la República.
Segons el pacte per la investidura rubricat per ERC i el PSOE, la taula de diàleg entre governs s’hauria de constituir quinze dies després de la formació del govern de Sánchez, que dilluns va prendre possessió i es va reunir ahir per primera vegada. Tanmateix, Sánchez i Torra es reuniran abans, tot i que encara no se’n sap la data ni si serà a Madrid o a Barcelona. D’acord amb el pacte entre el PSOE i ERC, si es tanca un acord a la taula serà sotmès a consulta a Catalunya.