El govern ofereix a la CUP de rebaixar ràtios a l’ensenyament i de revisar el paper de la BRIMO en els desnonaments

  • Aquesta és l'última proposta de l'executiu per a reclamar als anticapitalistes que avalin el pressupost del 2022

VilaWeb

ACN

11.11.2021 - 08:54
Actualització: 11.11.2021 - 12:56

Una rebaixa de ràtios progressiva als cicles d’infantil i primària i canvis en el paper de la Brimo dels Mossos d’Esquadra als desnonaments. Aquestes són dues de les mesures de l’última proposta que el govern ha posat damunt la taula de la CUP-NCG perquè els avalin el pressupost del 2022, segons que ha pogut saber l’ACN. L’executiu va traslladar dilluns als anticapitalistes aquests nous oferiments, que encara no estan incorporats al projecte dels comptes que el consell executiu va aprovar i presentar dimarts. Fonts del govern apunten que l’executiu, obert a la negociació, espera el retorn de la CUP a la negociació. El document també contempla, entre altres qüestions, la possibilitat d’internalitzar el 112.

Les xifres del pressupost: Giró anuncia 38.000 milions de despesa tot esperant la CUP 

La CUP anuncia les preguntes sobre el pressupost que hauran de respondre els militants 

L’executiu proposa una reducció de ràtios progressiva als cicles d’infantil i primària, passant de 25 a 20 alumnes per aula. Començar el curs 2022-2023 amb 1.545 nous professionals per reduir les ràtios a P3 fins als 20 alumnes per aula. Això, indiquen, suposaria un increment de 56,8 milions d’euros en el capítol 1 del Departament d’Educació.

Pel que fa a l’ordre públic, el govern defensa que s’ha de limitar tant com sigui possible el recurs a les unitats Arro i Brimo en els desallotjaments. El departament d’Interior es compromet a monitorar l’evolució dels casos en què s’acabi necessitat la intervenció de l’Arro o la Brimo, desplegar un nou protocol de treball dels Mossos d’Esquadra per a casos d’actuacions sota mandat judicial durant un desallotjament.

La conselleria de Joan Ignasi Elena també es fa càrrec de fer públics els resultats durant el primer semestre de 2022, en el marc de la comissió sobre el model policíac del parlament que, de fet, presideix la diputada de la CUP-NCG Dolors Sabater.

Amb aquest últim enfocament dels comptes, el govern posa damunt la taula la possibilitat d’internalitzar el 112 després d’avaluar el model de gestió. L’executiu ja preveu incloure en la llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2022 la internalització del servei del 061 Salut Respon.

Per aconseguir que els cupaires es moguin i facilitin la tramitació del pressupost, el govern també assenyala que impulsarà, abans d’acabar el 2022, els impostos pendents de desenvolupar de la llei del canvi climàtic. I garanteix que començarà per l’impost a les emissions d’òxid de nitrogen emeses pels grans vaixells aquest novembre.

Un pas més que fa l’executiu d’Aragonès, que ja va anunciar la creació d’una companyia energètica pública durant el primer semestre de l’any que ve, és amb l’oferta de desplegar un servei de suport tècnic-jurídic al servei dels ajuntaments de la Vall Fosca i i d’aquells municipis que vulguin formalitzar la reversió de les concessions de les centrals hidroelèctriques de la Conca Hidrogràfica de l’Ebre. També la posada en marxa, per part del departament d’Acció Climàtica, d’un estudi de la viabilitat i dels tràmits necessaris perquè la conca de la Garona de la Vall d’Aran passi de mans de la Conca Hidrogràfica de l’Ebre a l’Agència Catalana de l’Aigua.

En tot moment el govern de Pere Aragonès ha situat la CUP com a únic soci per a tirar endavant el pressupost. La CUP-NCG preguntarà aquest cap de setmana a les seves bases si presenta una esmena a la totalitat, i no possibilita la tramitació dels pressupost, o si s’absté. Són les dues opcions de la primera de les tres votacions que els anticapitalistes han previst per decidir la seva postura davant dels comptes públics. Si a la primera consulta surt esmena a la totalitat, es preguntarà en una nova consulta si cal seguir negociant o s’acaba la negociació. En canvi, si surt abstenció, una tercera votació preguntarà si l’acord actual és insuficient o suficient per a l’aprovació definitiva.

El parlament farà el debat sobre el pressupost el 22 de novembre. Els grups podran presentar esmenes a la totalitat fins al mateix dilluns a les 10.30 hores. La sessió començarà a les 14.00 i s’allargarà fins a la nit. De fet, s’estima que acabi a les 22.00 com a molt d’hora. L’horari es va fixar per fer compatible la sessió amb el judici al secretari tercer a la mesa, Pau Juvillà, que està citat al TSJC dilluns al matí.

Els pressupost es podrien aprovar de manera definitiva abans de Nadal, el 23 de gener, però en cas que algun grup parlamentari porti el projecte de llei al Consell de Garanties Estatutàries -com ja ha dit que vol fer Ciutadans– la votació no es podria fer fins a principis de l’any que ve.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor