14.01.2025 - 14:13
|
Actualització: 14.01.2025 - 22:38
El govern de la Generalitat considera que els casos de policies espanyols infiltrats en col·lectius independentistes i moviments socials d’esquerra “s’adeqüen al marc normatiu vigent”. Un documentari de La Directa emès per 3Cat diumenge proppassat denunciava, pel cap baix, quatre casos: dos a Barcelona, un a Girona i un altre a Benimaclet. Eren casos d’espionatges que duraven mesos i sovint incloïen relacions sexuals, afectives i manipulatives amb alguns militants afectats. La consellera portaveu, Sílvia Paneque, ha dit que entén “perfectament els danys psicològics que han pogut rebre algunes de les persones” que apareixien al documentari, però no contempla cap incompliment. “Aquest govern no pot pensar una altra cosa que les actuacions dels cossos policials es fan seguint la normativa”, ha dit.
Arran de la investigació, que es publicà mesos abans del documentari, el 31 de gener de 2023 uns quants afectats ja interposaren una querella per vuit afectats per la infiltració de l’agent D. H. P., refusada per la justícia ordinària. Ara, el Centre Irídia i una colla més advocats han presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional espanyol per a denunciar la vulneració greu de drets fonamentals derivades de les infiltracions policíaques en espais polítics i socials de Barcelona. A València, dues activistes també s’han querellat contra el policia que les va espiar. Junts, Esquerra, els Comuns i la CUP han titllat el cas d’atac a la democràcia i a les llibertats fonamentals i han demanat també una comissió d’investigació.
Ahir, la secretària d’organització del PSC, Lluïsa Moret, va dir que “si hi ha hagut pràctiques il·lícites, s’han d’investigar”. Avui, en canvi, Paneque no ha volgut entrar en detalls i ha repetit que, si ningú pensa que la policia no ha actuat correctament, “hi ha camins que permeten la denúncia i la revisió”. Tampoc no ha respost si els Mossos d’Esquadra fan pràctiques semblants, ni si li semblaria bé que ho fessin.