El govern elimina el requisit del català en la Sanitat a les Illes

  • El govern ha aprovat un pla de mesures urgents per a “captar i fidelitzar” professionals sanitaris

VilaWeb

Europa Press / Redacció

28.08.2023 - 13:03
Actualització: 28.08.2023 - 15:50

El govern ha eliminat el requisit del català per a accedir a ocupacions amb funcions sanitàries del Servei de Salut de les Illes Balears. La nova consellera de Salut, Manuela García, ja va anunciar al juliol que eliminaria el requisit del català, que passaria a ser un mèrit. “Som conscients que no hi ha cap problema pel que fa a la relació metge-pacient i es potenciarà l’ús del català a les consultes”, va dir.

Avui, segons que ha informat la consellera després del consell de govern extraordinari, s’ha aprovat un pla de mesures urgents per a “captar i fidelitzar” professionals sanitaris, amb l’objectiu de garantir l’atenció sanitària i reduir les llistes d’espera. García ha explicat que el decret també recull la regulació jurídica de les zones de difícil cobertura i la declaració de noves zones de molt difícil cobertura.

“El Govern té com a prioritat que la sanitat pública balear s’ajusti a les necessitats reals de la ciutadania, amb professionals qualificats i una atenció sanitària de qualitat. Per això, augmentar el personal sanitari és una tasca urgent per a garantir l’atenció i reduir les llistes d’espera”, ha dit la consellera.

Considera que l’acreditació del català es converteix en un element dissuasiu a l’hora d’accedir als llocs de treball i considera que aquesta mesura permetrà l’accés de professionals més ben qualificats. Així, els procediments de provisió de personal valoraran com a mèrit, i no com a requisit, els diferents nivells de coneixement de la llengua. Una vegada dins, els qui no tinguin un determinat nivell de català podran formar-se o millorar-ne el coneixement amb cursos facilitats per l’administració, segons García.

A més, aquest decret estableix un marc normatiu per als llocs de treball de difícil cobertura. Es tracta d’una categoria professional o especialitat la provisió de la qual es veu dificultada per raons d’índole tècnica o geogràfica. Per a fer atractius aquests llocs i zones es crea un complement retributiu complementari.

En el Servei de Salut de les Illes Balears es consideren places i llocs de treball de difícil cobertura els ocupats per personal estatutari sanitari de les categories A1 i A2, metges i infermeres, respectivament, que treballen en les àrees de salut de Menorca, Eivissa i Formentera.

Finalment, en aquells supòsits en els quals existeixi un dèficit estructural en la provisió i concorri una necessitat urgent que impedeixi garantir la cartera de serveis de l’àrea de salut corresponent, el Consell de Govern, a instàncies del director general del IB-Salut, podrà declarar noves places, zones o funcions de molt difícil cobertura. Es tindrà en compte la insularitat com a fet diferenciador.

La resolució del Consell de Govern concretarà les quanties a percebre per aquests professionals, així com la durada de la mesura. Aquestes quantitats podran arribar fins a un increment màxim del 300 per cent per sobre del complement actual dels llocs qualificats com de difícil cobertura.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor