El govern de les Illes aprova finalment una llei d’educació

  • El text començarà ara els tràmits per a rebre l'aval del parlament · Han passat 23 anys d'ençà que les Illes van assumir les competències en educació no universitària

VilaWeb
Redacció
09.06.2021 - 13:48
Actualització: 09.06.2021 - 17:57

El govern de les Illes, en una reunió extraordinària, ha aprovat el primer projecte de llei d’educació, vint-i-tres anys després de la transferència de les competències sobre educació no universitària. La presidenta, Francina Armengol, ha declarat que era un “dia molt emocionant” per al govern, la comunitat educativa i la societat de les Illes.

 

Armengol ha defensat que el projecte de llei era “un pas ferm i decidit per a consolidar i mantenir l’estabilitat necessària del sistema educatiu de les Balears”. Ara el projecte de llei farà tot el periple de tramitació al parlament, de manera que el conseller d’Educació, Martí March, ha demanat a tots els partits que siguin generosos per a aprovar un text tan consensuat com sigui possible.

Armengol i March han presentat la llei al Consolat de Mar davant els membres del Consell Escolar de les Illes. Segons el conseller, la llei proporcionarà les bases perquè el sistema educatiu “es mantingui estable” indiferentment del partit que governi. March ha assegurat que la llei, que té 167 articles, ha estat “molt participada” i ha comptat amb cessions de tots els actors.

Entre els aspectes principals hi ha l’autonomia pedagògica i la gestió dels centres i la seva organització, cosa que permetrà una descentralització de l’activitat educativa i de l’avaluació de l’assoliment dels objectius que es plantegin. Així mateix, la norma estableix que la gestió dels currículums ha de tenir un enfocament competencial i multidisciplinari, en el qual els alumnes han de tenir un paper protagonista.

La llei arribarà al parlament amb una memòria econòmica per a garantir-ne el compliment. En aquest sentit, es recull el compromís d’arribar, com a mínim, al 5% del producte interior brut en inversió en educació en un termini de vuit anys.

D’altra banda, la llei estableix que el model lingüístic de les Illes ha de garantir que, una vegada s’acabi el període d’ensenyament obligatori, l’alumne ha d’haver adquirit competències en català, espanyol i “una llengua estrangera”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor