10.05.2017 - 12:46
|
Actualització: 10.05.2017 - 13:16
Després de setmanes de reunions, Govern i promotors de la ILP han arribat a un principi d’acord sobre la Renda Garantida de Ciutadania, a l’espera que la comissió promotora de la ILP el ratifiqui demà. El preacord estableix que rebran la renda a partir del 2017 les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial amb rendes baixes i que es tendirà a la generalització, sense especificar una data per a les famílies no monoparentals. Aquest és l’escull que encallava fins ara l’acord, ja que els promotors de la ILP demanaven un compromís per escrit per tal que el 2020 s’estengués la renda a totes les famílies no monoparentals amb contractes a temps parcial. Podran accedir a la Renda Garantida les persones que no arribin als 664 euros al mes i s’aplicarà progressivament. Es començarà el setembre del 2017 amb 550 euros al mes per persona fins arribar l’abril del 2020 als 664 euros per persona. Quan s’apliqui al 100%, el màxim serà de 1.200 euros al mes per a famílies de dues persones amb tres fills.
Els promotors de la ILP no han volgut valorar, de moment, el preacord i asseguren que estan redactant el document que es consultarà demà a la comissió promotora. En el preacord també s’estableix que es crearà una comissió de seguiment integrada per Govern, agents socials, econòmics i entitats perquè facin el seguiment durant la transitorietat de la Renda.
Assegurar uns ingressos mínims
La Renda Garantida ha d’esdevenir un terra social no condicionat per assegurar els ingressos mínims de les persones que es trobin en situació de pobresa, alhora que en desenvolupa l’apoderament i promoció cap al món laboral. La podran percebre les persones que no arribin al 100% de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), situat en 664 euros al mes. Segons el Govern, no es tracta només d’una prestació, ja que inclou un pla de coresponsabilitat personal, amb una ajuda complementària de 150 euros al mes condicionada a un pla d’inserció social o d’ocupació. Si els beneficiaris no segueixen aquest pla, se’ls retirarà l’ajuda de 150 euros, i si rebutgessin una feina, perdrien tot el dret. Se’n farà una revisió anual.
Es tracta d’un dret subjectiu, que no estarà condicionat als pressupostos, i que es concep com una política de família o unitat de convivència. Per això també contempla altres membres de la família i inclou ajudes complementàries per a cada fill. Per accedir-hi, caldrà ser major de 23 anys, no tenir propietats, exceptuant la primera residència, i haver esgotat totes les altres prestacions possibles, l’últim recurs després de sis mesos sense ingressos. Caldrà tenir una residència de dos anys a Catalunya.
550 euros al mes per persona: el punt de partida el setembre del 2017
El Govern preveu començar a aplicar la Renda Garantida de Ciutadania el setembre del 2017, quan hi accedeixin totes les persones que ara cobren la Renda Mínima d’Inserció (RMI), fixada en 426 euros, i les que ho demanin voluntàriament i compleixin els requisits. En aquest punt de partida, els beneficiaris percebran el 85% de l’IRSC. És a dir, el primer membre de la família rebrà 550 euros; el segon, la meitat, i 75 euros per cada fill, amb un màxim de tres.De forma progressiva, el 2018, està previst que rebin el 88% de l’IRSC i el 2019, el 94%. L’abril del 2020 és quan s’ha de complementar la implementació de la renda amb el 100% de l’IRSC, 664 euros al mes el primer membre de la família; 955 euros quan siguin dos (el 50% el segon membre) i 100 euros per fill. Així doncs, el màxim que cobrarà una llar amb dues persones i tres fills serà de 1.200 euros al mes.
Pel que fa a les compatibilitats, a part de la de les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial que generin rendes de treball inferiors a l’IRSC, també hi podran accedir les persones que rebin prestacions derivades de la Llei de la dependència, així com les famílies amb beques de transport i menjador escolar.