29.05.2017 - 17:27
|
Actualització: 29.05.2017 - 19:20
A un quart de sis de la tarda, ha començat al Palau de la Generalitat una reunió del govern i dels partits favorables al referèndum, sense Catalunya en Comú. L’objectiu és valorar la situació política després del rebuig formal del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a negociar un referèndum. No és previst que s’hi acordi la data i la pregunta del referèndum, que segons l’executiu s’anunciarà abans de quinze dies.
Per part del govern, hi assisteixen el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vice-president, Oriol Junqueras; la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Neus Munté; i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva. Quant als partits, hi ha la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal; la secretària general d’ERC, Marta Rovira; els diputats de JxSí Jordi Turull i Lluís Llach; la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, la membre del secretariat nacional de la CUP Natàlia Sánchez; el secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin; el portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà; i el president de MES, Alfons Palacios.
El dirigent de Catalunya En Comú, Xavier Domènech, ha confirmat aquest matí que no hi assistiria. Segons ell, el nou context polític s’hauria de debatre dins el Pacte Nacional pel Referèndum: ‘Que els partits de govern facin una reunió em sembla bé, però no volem participar en una substitució; creiem que ara la cosa més urgent és el Pacte Nacional pel Referèndum.’
Tant el PDECat com ERC han demanat als comuns que no es desmarquin del front favorable al referèndum. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha demanat al govern que obri o creï ‘els espais necessaris perquè tothom se senti còmode’. I la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha instat Catalunya en Comú a assistir a la reunió per defensar-hi la posició de convocar una reunió del Pacte Nacional pel Referèndum.
Data i pregunta, en un termini de quinze dies
La reunió servirà per a començar a negociar la data i la pregunta del referèndum. La consellera de Presidència, Neus Munté, parlava ahir d’un termini d’una setmana a quinze dies per a anunciar-les.
L’anunci, per tant, sembla imminent, i respondrà a la demanda de les entitats sobiranistes expressada conjuntament dissabte perquè s’anunciïn la data i la pregunta. Si no hi ha cap fet imprevist, el govern vol esperar fins la setmana vinent a fer aquest anunci per a poder pactar-ho abans amb els partits.
I el camí començarà amb la reunió d’aquesta tarda, que servirà per a valorar el cop de porta del govern espanyol al 80% de la ciutadania de Catalunya que vol el referèndum. El govern escoltarà les opinions de les formacions sobiranistes sobre el referèndum i la data i a la pregunta. Munté posava ahir sobre la taula la necessitat de mantenir la unitat sobiranista i de valorar la tasca del Pacte Nacional pel Referèndum i destacava que en els dies vinents seria molt important la comunicació entre les formacions i entitats partidàries del dret de decidir.
Divisió en l’espai dels comuns
Poc després de fer-se pública la convocatòria de la reunió, el dirigent de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, se’n va desmarcar. Al programa ‘Via lliure’ de RAC-1, va dir que ningú no els havia dit res i que no tenien previst d’assistir-hi, a la reunió. Fonts del govern van explicar que havien provat de posar-se en contacte amb ell, però que no se n’havien sortit.
Domènech lamentava també que s’hagués convocat una reunió com aquesta d’avui per demà i reclamava que es fes dins el Pacte Nacional pel Referèndum. Per ell, ara toca de fer un debat de país i no pas un debat de govern.
Tampoc no assisteix Catalunya Sí que es Pot, tot i que sí que hi ha anat un dels partits que en formen part, Podem. D’aquesta manera, fa un nou gest d’aproximació al referèndum unilateral i marca un perfil propi dins CSQP. Divendres el secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, es va reunir amb el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, amb qui es va comprometre a treballar per aconseguir una participació multitudinària al referèndum. Podem viu un procés de debat intern, que s’acabarà el 9 de juny, per a decidir quina posició ha de tenir en relació amb el referèndum unilateral.