Govern i CCAA tanquen aquest dilluns l’acord que permetrà gestionar el 80% del 0,7% de l’IRPF

  • La ministra de Sanitat, Serveis i Igualtat, Dolors Montserrat, tancarà aquest dilluns, en el Consell Territorial de Dependència i Serveis Socials, l'acord amb els consellers del ram que els permetrà gestionar el 80% de les subvencions amb càrrec al 0,7% de l'IRPF. L'Estat, per la seva banda, es farà càrrec del 20% restant i no del 100% com fins ara.

VilaWeb
Redacció
18.06.2017 - 13:17

MADRID, 18 (EUROPA PRESS)

La ministra de Sanitat, Serveis i Igualtat, Dolors Montserrat, tancarà aquest dilluns, en el Consell Territorial de Dependència i Serveis Socials, l’acord amb els consellers del ram que els permetrà gestionar el 80% de les subvencions amb càrrec al 0,7% de l’IRPF. L’Estat, per la seva banda, es farà càrrec del 20% restant i no del 100% com fins ara.

Precisament, divendres passat 16 de juny el Consell de Ministres va aprovar la tramitació urgent del reial decret que regula aquest nou model, aplicant la sentència del Tribunal Constitucional, del passat mes de gener, que va donar la raó a la Generalitat per invasió competencial. Aquest sistema de gestió compta amb el rebuig unànime de les ONG del Tercer Sector.

“La urgència es deu a la necessitat de garantir que la gestió d’aquestes subvencions es realitzi aquest any i que, d’aquesta manera, s’asseguri l’atenció a totes les persones en situació de vulnerabilitat que es beneficien del programa de l’IRPF”, assenyalava la resolució del Consell de Ministres.

Aquest programa de subvencions, que es va crear en 1988, va permetre a l’Estat repartir 231,29 milions d’euros el 2016, gràcies als contribuents que van marcar la casella ‘Activitats d’Interès general considerades d’Interès Social’ a la declaració de la renda.

EL TERCER SECTOR DEMANAVA UN REPARTIMENT 50/50

Coneguda la proposta final, l’Assemblea de la Plataforma Tercer Sector-PTS Estatal, que havia parlat amb l’Executiu d’establir un repartiment 50/50, va votar dimecres passat 14 de juny en contra del nou model i ho va fer per unanimitat.

Segons el document aprovat per l’Assemblea, al que ha tingut accés Europa Press, les organitzacions es desmarquen perquè entenen que la proposta acordada és “profundament negativa”.

A més, adverteixen que en el 20% estatal s’inclourien també els abintestats, és a dir, els béns de les persones que moren sense deixar testament, per la qual cosa les ONG consideren que serien un percentatge fins i tot encara inferior al 20% de la recaptació.

“Volíem un tram estatal amb un bloc de programes, sòlids, amplis, innovadors i que asseguressin l’enfortiment de les organitzacions del Tercer Sector d’àmbit estatal per seguir construint un teixit al servei de polítiques socials transversals basades en la igualtat, l’equitat, la solidaritat i la redistribució”, afegeixen en la resolució.

D’altra banda, assenyalen que l’acord aconseguit és de caràcter provisional i es revisarà en el termini d’un any, per la qual cosa han sol·licitat al Ministeri garanties de futur sobre possibles millores del model i la participació de la Plataforma en el procés de revisió.

FINANÇAMENT SUFICIENT, SEGUR I ESTABLE

En tot cas, després d’aquesta decisió, les ONG reclamen al Govern central fonts de finançament alternatives “suficients, segures i estables”, així com “mantenir i fer eficaç” el procés de diàleg que “permeti enfortir” el Tercer Sector d’Acció Social d’àmbit estatal.

En definitiva, el Tercer Sector adverteix que el consens aconseguit amb les comunitats autònomes “no és el que necessiten més de 7,2 milions de persones beneficiàries” per disposar de “garanties de futur d’una correcta i continuada atenció”.

“No és l’acord que permet continuar i enfortir el Tercer Sector d’àmbit estatal ni autonòmic, i no és l’acord que ofereix les necessàries garanties, de manera suficient i plasmada en una norma, sinó que obre un front d’incerteses i inseguretats sobre si els fons del 0,7% tindran una aplicació finalista social cap a les persones dels col·lectius que han estat objecte tradicionalment del 0,7%”, assenyala l’escrit.

INADEQUAT I POC TRANSPARENT

Per això, el Tercer Sector exterioritza el seu “desacord i disconformitat” amb el nou model 0,7% de l’IRPF pel tracte “inadequat” i “poc transparent” del procés d’interlocució.

En tot cas, la Plataforma de Tercer Sector i les taules i plataformes territorials continuaran actuant amb un “esperit constructiu i d’interlocució” amb els poders públics per la seva missió d’atendre els col·lectius més vulnerables o en risc d’exclusió, l’enfortiment de la societat civil organitzada entorn del Tercer Sector d’Acció Social i en la contribució al desenvolupament social del país, “vetllant sempre pels drets socials i la dignitat de les persones per les quals treballa”.

Així mateix, reitera la voluntat de la plataforma de “continuar unes relacions de respecte i cooperació” que permeti “mantenir una aliança” amb el Govern de la Nació per “millorar la cooperació amb la finalitat d’atendre a les persones vulnerables”.

En aquesta línia de cooperació, consideren “prioritari” seguir mantenint el procés de diàleg i interlocució entre les plataformes territorials del tercer sector i les conselleries de serveis socials.

“Considerem que haurien d’establir-se mecanismes de participació i interlocució en la futura revisió del model de la subvenció 0,7% IRPF, i fins i tot la culminació, reorientació i millora d’aquells aspectes de l’actual procés sobre els quals existeixi veritable voluntat per part del Govern central d’ajuntar-los amb el Tercer Sector”, defensa la plataforma en el document.

A més, sol·licita participar en el desenvolupament d’instruments complementaris per al finançament de les activitats del tram estatal.

Finalment, el document reclama “reprendre amb caràcter immediat” la taula negociadora del Tercer Sector estatal amb el Govern espanyol, “de manera que escometi amb celeritat els mandats pendents de la Llei del Tercer Sector d’Acció Social”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor