18.12.2023 - 19:57
La Generalitat proposarà al govern espanyol d’assumir la gestió directa dels fons Next Generation per a la indústria perquè considera que “s’han plantejat amb una òptica centralista” tot i que Catalunya té competències per a la planificació en el sector, tal com estableix l’estatut.
Així ho ha assegurat aquest migdia la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que ha subratllat que les bases actuals són “homogènies per a tot el territori, sense tenir en compte la particularitat de cadascun”. En aquest sentit, Mas ha remarcat que un 72% de les convocatòries fetes per l’estat espanyol han quedat desertes. Durant la seva intervenció, la consellera ha destacat el “sentiment de frustració” que moltes petites i mitjanes empreses han traslladat al govern català per la complexitat de participar en les convocatòries i d’obtenir fons.
Els fons #NextGeneration🇪🇺 no són de cap administració, són dels ciutadans i la nostra obligació és gestionar-los eficaçment.
Tenim una oportunitat i una responsabilitat històrica.
Cal canviar l’enfocament urgentment i permetre que @gencat pugui canalitzar aquests fons.
— Natàlia Mas Guix 🎗️ (@nataliamasguix) December 18, 2023
“Els fons Next Generation tenen un potencial altíssim, però podrien estar generant molt més impacte del que tenen ara mateix”, ha lamentat Mas. Així, la consellera ha reivindicat que la gestió d’aquests recursos des de Catalunya permetria dissenyar instruments jurídics, procediments administratius i terminis més flexibles, a la vegada que portaria implícita una càrrega burocràtica més petita, tant pels beneficiaris com per a l’administració. A més, el coneixement i la proximitat que l’administració catalana té del teixit industrial i productiu facilitaria el disseny de les convocatòries per tal que no quedin desertes. “Quan el Govern de Catalunya ha dissenyat línies d’ajuda dirigides a la indústria, aquestes han funcionat molt bé”, ha remarcat Mas.
Un 65% dels fons, a disposició dels governs regionals
Així, el govern proposa que un 65% dels recursos europeus pendents de convocatòries relacionades amb la indústria el gestionin les comunitats autònomes (8.100 milions), dels quals a Catalunya li correspondrien 1.820 milions, un 22,5% del total.
La idea plantejada per Mas consistiria en un “PERTE” territorial amb tres línies: innovació, inversió i nova producció. “Tan sols tres línies, obertes molt de temps i a totes les empreses”, ha recalcat el secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig.
En concret, aquest PERTE territorial provindria tant dels recursos que han quedat sense adjudicar en les convocatòries industrials fetes fins ara, de 2.545 milions, com dels fons que es preveu que no s’adjudiquin en la primera fase del desplegament dels Next Generation a Espanya, de 2.380 milions. A més, també s’hi inclouria la part del segon tram dels Next Generation, destinat a la indústria, que arribarà a l’estat properament, prevista en 7.450 milions més. Això, suma un total de 12.465 milions d’euros disponibles per a la indústria.
La Generalitat proposa de posar un 65% d’aquests recursos, 8.100 milions, a disposició de les comunitats autònomes. A Catalunya, en concret, li correspondrien 1.820 milions.
Fons sense adjudicar
Segons Miquel Puig, la problemàtica de les ajudes europees a l’estat espanyol és que “s’han disseminat entre multitud de convocatòries dirigides a empreses d’unes característiques molt concretes” i d’aquesta manera, “moltes no han trobat quina s’adequava a la seva activitat o la finestreta on demanar-la”.
Els càlculs fets per la Generalitat apunten que 2.539 milions d’euros dels 3.504 destinats a Indústria no s’han arribat a repartir, un 72% del total. La titular d’Economia ha precisat alguns exemples com ara el PERTE Agro, amb un 68% desert dels 510 milions d’euros totals.
Mas ha atribuït la “poca eficàcia” de l’adjudicació d’aquests recursos –que ha dit fa perdre oportunitats al sector– al “mal disseny de les convocatòries, no adaptades a la particularitat del territori”.
El secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus ha dit que aquest 72% de les ajudes sense atorgar a la indústria “ha d’encendre una alarma a tothom” i ha recordat que la Unió Europea ha posat com a límit per a l’assignació de les subvencions l’agost de 2026. La consellera d’Economia i Hisenda traslladarà la iniciativa al ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, i a la ministra espanyola d’Economia i Empresa, Nadia Calviño, com també a la persona que la rellevi del càrrec, tot i que ja ha assenyalat que l’executiu espanyol coneix la proposta de PERTE Territorial.
La ineficàcia del PRTR a l’hora de fer costat als projectes empresarials
Alhora, Mas ha lamentat que desplegament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), està essent ineficaç a l’hora de donar suport als projectes empresarials, especialment els vinculats a l’àmbit de la indústria.
Si la proporció de recursos sense adjudicar de la indústria s’eleva fins a un 72%, la Generalitat ha concedit un 188% de les principals convocatòries d’ajut a la indústria que ha posat a disposició del teixit empresarial amb recursos propis des de l’any 2021. Que la concessió de fons per part del govern superi el 100% es deu al fet que, atès l’èxit de les convocatòries, la Generalitat les ha ampliat per poder arribar al tantes empreses com sigui possible.