08.11.2019 - 13:59
|
Actualització: 08.11.2019 - 14:46
El govern espanyol ha aprovat de portar la decisió de la mesa del parlament d’admetre a tràmit la moció de la CUP sobre l’autodeterminació al Tribunal Constitucional (TC). Seguint així el mateix camí de la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP com a resposta a al sentència, que ja ha estat anul·lada pel TC.
En conferència de premsa, la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, ha assegurat que tant el president del parlament, Roger Torrent, com la resta de membres de la mesa sabien que estaven incomplint resolucions de l’alt tribunal en admetre a tràmit la moció de la CUP i en rebutjar les peticions de reconsideració de Cs, PSC i PPC.
La ministra ha dit que, a banda d’incomplir dues sentències dels TC, els acords desobeeixen dues providències del Tribunal, ‘que suspenia resolucions que insistien en l’autodeterminació i la sobirania del poble català’. ‘En aquelles providències es va instar, a més, a la mesa del parlament a paralitzar les iniciatives que suposin ignorar aquella suspensió, i a paralitzar les iniciatives que suposin eludir o ignorar les mencionades sentències’.
La moció es votarà en el ple del Parlament de la setmana que ve, del 12 i 13 de novembre.
Torrent: ‘El PSOE de Sánchez avança per la dreta el govern de Rajoy’
Torrent ha carregat contra la decisió del govern espanyol. ‘El PSOE de Sánchez continua avançant per la dreta al govern de Rajoy’, ha dit Torrent en una piulada a Twitter. Pel president del parlament, la decisió del govern espanyol suposa ‘més judicialització, més amenaces i més censura’. Amb tot, ja ha avisat que Sánchez ‘sempre trobarà la mateixa resposta: al Parlament de Catalunya s’hi ha de poder parlar de tot.’
El PSOE de @sanchezcastejon continua avançant per la dreta al govern de @marianorajoy. Més judicialització, més amenaces i més censura. Però sempre trobarà la mateixa resposta: al Parlament de Catalunya s'hi ha de poder parlar de tot.
— Roger Torrent i Ramió 🎗 (@rogertorrent) November 8, 2019
La Moncloa ‘estudiarà’ d’impugnar la iniciativa de l’Assemblea de Madrid
El Consell de Ministres també ha acordat de demanar als seus serveis jurídics que ‘estudiïn en profunditat’ la iniciativa de l’Assemblea de Madrid que demana d’il·legalitzar els partits independentistes ‘per veure si és susceptible de ser impugnada’ davant el Tribunal Constitucional.
Segons Celaá, no hi ha cap mena de laxitud ni discriminació en el tractament de l’executiu en el cas madrileny i en el català. ‘El tracte és el mateix’, ha afirmat. Fonts de La Moncloa han apuntat que l’executiu ha d’esperar, en tot cas, que l’Assemblea publiqui la iniciativa al seu butlletí per poder impugnar-lo.
Celaá ha justificat la diferència de criteri respecte al Parlament –on sí que ja s’ha impugnat la resolució- pel fet que la iniciativa de l’Assemblea de Madrid va aprovar la seva iniciativa ahir, i l’executiu espanyol s’ha reunit aquest matí. ‘Per això, tenint en compte que la resolució es va produir ahir, el que farà el Consell de Ministres és estudiar els aspectes jurídics de la resolució’ més endavant.
Celaá ha evitat respondre una pregunta sobre si l’executiu pretén impugnar també una resolució de l’Assemblea d’Extremadura que apostava –amb el vot del PSOE– per l’aplicació del 155 a Catalunya i excedia igualment –com es retreu al parlament– les competències de la cambra extremenya.
En tot cas el ministre d’Agricultura –que assumeix les funcions de Política Territorial des de la sortida de Meritxell Batet de l’executiu espanyol– ha apuntat que el seu govern ‘aplica l’article 9 de la Constitució’. ‘Tots els ciutadans i institucions estan obligats a complir i fer complir la llei, i si no es així adoptem les accions legals pertinents’, ha sentenciat.