03.12.2023 - 11:20
|
Actualització: 03.12.2023 - 22:26
El govern espanyol no ha escoltat l’oposició territorial i ha fet un pas més en la tramitació de la línia de molt alta tensió (MAT) entre els municipis dels Hostalets de Pierola (Anoia) i Granyén (Osca, l’Aragó). El butlletí oficial de l’estat espanyol (BOE) va publicar ahir l’autorització administrativa prèvia al parc eòlic Lupus i les corresponents infrastructures d’evacuació a Barcelona, Lleida, Tarragona Osca i Saragossa.
La Generalitat ja va mostrar la disconformitat amb aquest projecte de MAT de 49,5 MW de potència quan el govern espanyol va aprovar la Declaració d’Impacte Ambiental, que es va fer sense un informe de biodiversitat favorable del govern. A més, va anunciar mesures legals.
El 19 de setembre, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va retreure al Ministeri de Transició Ecològica espanyol la deslleialtat institucional amb l’aprovació de la MAT i que canviés contínuament les regles del joc amb la tramitació d’aquestes línies.
A més, va advertir que aquest projecte passava per 135 quilòmetres del Principat, amb gran impacte paisatgístic i natural. “Travessa molts espais protegits del nostre país i no preveu ni les mesures necessàries de soterrament ni de compensació”, va assenyalar Mascort.
Així doncs, el govern espanyol ha desatès la forta oposició territorial i el BOE ha publicat la resolució de la Direcció General de Política Energètica en què s’autoritza a l’empresa del grup Forestalia a impulsar el parc eòlic Lupus i totes les infrastructures MAT associades.
El document recull l’alt grau d’oposició i les al·legacions contràries al projecte d’ajuntaments catalans i aragonesos, consells comarcals –com ara els de l’Anoia, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Segrià–, diferents departaments de la Generalitat, entitats ecologistes i Unió de Pagesos, entre més organismes.