L’executiu espanyol deu més de tretze mil milions d’euros als governs dels Països Catalans

  • A més, el País Valencià reclama al govern espanyol assumir part del seu deute públic per l'infrafinançament històric

VilaWeb

Text

Andrés G-Nandín

22.08.2019 - 21:50
Actualització: 23.08.2019 - 11:15

El govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que portaria l’estat espanyol als tribunals per l’impagament de 1.300 milions d’euros. Corresponen a la liquidació de l’IVA del 2017 i la bestreta del finançament, que no s’ha actualitzat i continua essent calculada segons les previsions de recaptació del 2018. El vice-president Pere Aragonès denuncia que Madrid té retinguts aquests diners ‘de manera irregular’.

Tanmateix, l’estat espanyol deu molts més diners, no sols a Catalunya, sinó també al País Valencià i a les Illes. En conjunt, els deutes pugen a més de tretze mil milions d’euros. La major part del deute, més de 10.000 milions, correspon al Principat; el País Valencià en reclama més de 1.500 milions i les Illes, prop de 1.000.

El Principat retreu greuges específics

A Catalunya el deute històric de l’estat espanyol arriba a 10.645 milions d’euros, segons els càlculs més recents de la Generalitat. D’una banda, s’hi inclouen 5.458 milions d’euros en concepte d’incompliments específics amb Catalunya. Gairebé 3.710 milions corresponen a les inversions previstes a la disposició addicional tercera de l’estatut i que no s’han executat. També s’hi compten 900 milions que s’havien de destinar al finançament dels Mossos. Hi ha, encara, un apartat d’insuficiències que inclou els diners que la Generalitat ha deixat de percebre per impostos que ha suspès el Tribunal Constitucional espanyol; són 845 milions d’euros més.

Però el govern català també assenyala que l’estat espanyol li deu 5.186 milions d’euros per conceptes compartits amb les comunitats autònomes. El cas més destacat, els 3.605 milions que no s’han pagat per la llei de dependència i que ha hagut d’assumir el govern català.

Els 10.645 milions que calcula la Generalitat inclouen els 443 en concepte de liquidació d’IVA que dimecres esmentava el conseller Aragonès. En canvi, no s’hi compten els 874 milions de la bestreta del finançament del 2019, ni les inversions pressupostades pel govern espanyol i que no han estat executades.

El País València demana que l’estat espanyol condoni més de la meitat del deute

Per la dependència, el País Valencià reclama al govern espanyol 935 milions d’euros. Del 2015 ençà, la Generalitat Valenciana ha aportat 2.170 milions a aquest àmbit. Malgrat que Madrid hauria de finançar-ho al 50%, sols n’ha pagat l’11,2%. El govern valencià també retreu a l’espanyol que li degui 300 milions en concepte d’atenció sanitària a ciutadans d’unes altres comunitats autònomes. I, com passa a Catalunya, falta pagar la liquidació pendent de l’IVA del 2017: 281 milions d’euros en el cas valencià. Tot plegat, fa un deute de 1.516 milions d’euros.

Però sobretot la Generalitat espera del govern espanyol la condonació d’una part del deute. Al febrer, el president Ximo Puig va demanar-li que assumís 20.693 milions d’euros del deute públic valencià. Això voldria dir una quitança del 53% dels diners que València deu a l’estat espanyol, que és el principal creditor. El govern valencià considera que l’espanyol se n’ha de fer càrrec perquè és un deute que s’ha originat per l’infrafinançament històric.

Segons la comissió d’experts de les Corts Valencianes, que va fer propostes per a un nou sistema de finançament, aquesta xifra encara és més alta. Segons el seu informe, l’infrafinançament acumulat del 2002 fins ara és de 15.150 milions d’euros. I encara s’hi han d’afegir 4.589 milions pels interessos que va produir el creixement de l’endeutament. Finalment, hi compten 5.454 milions per insuficiències de finançament entre el 1990 i el 1997. En total, diuen els experts, al País Valencià li haurien de ser perdonats 25.193 milions d’euros de deute.

L’estat espanyol deu a les Illes gairebé una cinquena part del pressupost

El deute de l’estat espanyol amb les Illes és d’origen divers. Hi ha els 78 milions d’euros pendents de transferir de l’IVA del 2017. Però els deutes vénen sobretot d’anys enrere. És el cas d’uns 180 milions en concepte de carreteres, deute que l’ex-ministre d’Hisenda espanyol Cristóbal Montoro (PP) havia promès i del qual el govern del PSOE n’havia emparaulat el pagament. O els 120 milions que s’havia acordat que es pagarien el 2009 per a dues depuradores a Mallorca, i de les quals el ministeri espanyol de Transició Ecològica ara s’ha desentès.

Encara fa més temps, deu anys, que s’havien d’haver executat 343 milions d’euros previstos al conveni ferroviari. 300 ja es devien del període 2007-2011.

Falta afegir-hi els 270 milions anuals que el president espanyol Pedro Sánchez va prometre amb el desenvolupament de la part fiscal del règim especial de les Illes. En total, 991 milions d’euros de deute, que representen el 18% del pressupost balear del 2019.

En conclusió, doncs, l’estat espanyol té un deute històric de 13.053 milions d’euros als governs dels Països Catalans. Que encara foren més si s’hi comptabilitzessin les bestretes del finançament del 2019 que resten per pagar a tots tres governs: 874 milions a Catalunya, 450 al País Valencià i 99 a les Illes. La xifra s’enfila, doncs, a 14.476 milions d’euros.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor