25.08.2022 - 18:48
|
Actualització: 26.08.2022 - 09:25
El congrés espanyol ha validat el reial decret de mesures urgents contra els incendis forestals, una norma que ha rebut les crítiques d’ERC, el PDECat, Junts i més partits, com ara el PNB, perquè pot representar un xoc competencial amb les autonomies. La norma ha rebut 265 vots favorables, 6 en contra i 77 abstencions.
La ministra per a la Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera, ha defensat la norma i ha avisat que com més va hi ha més incendis i més complexos i que la situació és límit. També ha reconegut que calia modificar el decret perquè no hi hagués interferències de competències en aquesta matèria.
ERC i el PDECat han optat per abstenir-se, mentre que Junts hi ha votat en contra. En el cas d’ERC, han condicionat el seu aval al fet que el PSOE s’avingui a respectar el marc competencial català. Així, el diputat Xavier Eritja s’ha mostrat favorable a la coordinació entre administracions amb aquesta condició.
El decret tal com és ara imposaria el criteri de l’Agència de Meteorologia espanyola a les agències meteorològiques autonòmiques per determinar el grau de risc d’un incendi. L’article 48, en el punt 6, diu: “Quan, d’acord amb la informació meteorològica de l’Agència Estatal de Meteorologia, sigui predictible en un determinat àmbit territorial un risc d’incendi de nivell molt alt o extrem, les comunitats autònomes han d’aplicar immediatament les prohibicions i limitacions de circulació i accés establertes de plans de prevenció, vigilància i extinció d’incendis forestals”, sense tenir en compte el criteri del Servei Meteorològic de Catalunya.
Més mesures són que totes les administracions amb competències hauran de tenir plans de defensa contra els incendis tot l’any i es vol afavorir la coordinació amb les administracions.
En el cas del PDECat, el diputat Ferran Bel ha comunicat l’abstenció dels quatre diputats del grup perquè el govern espanyol s’havia compromès a modificar en un reial decret pròxim algun dels aspectes que els preocupaven. Tanmateix, la norma, tal com s’havia proposat, causava un “problema competencial”.
Per la seva part, la diputada de Junts Pilar Calvo ha anunciat la negativa de la formació i ha acusat l’estat espanyol de “laminar” les competències catalanes amb el reial decret, que inclou propostes com ara la planificació unificada de la previsió dels incendis. “Aquest reial decret ens porta d’un model d’autogovern extremadament eficient a Catalunya a un model de tutela i intervencionisme de l’estat”, ha reblat.
Per la seva part, Compromís hi ha votat a favor, malgrat que ha demanat més mitjans i finançament per a poder assolir els objectius de les mesures i que el decret no acabi essent paper mullat.
En valenciano decimos: "en diners torrons".
Sin una financiación justa es muy difícil implementar medidas efectivas de prevención de incendios. pic.twitter.com/UQTJd0ZKoq
— Joan Baldoví
(@joanbaldovi) August 25, 2022
Crítiques al decret
La sectorial de Bombers, Emergències i Seguretat de l’Assemblea Nacional Catalana, Bombers per la República, ha mostrat el seu rebuig a través de les xarxes. “Cal dir que les competències en matèria d’incendis forestals són autonòmiques i no pas d’aquest nou Ministerio, que no té ni els recursos materials ni econòmics per lluitar contra els incendis forestals. La centralització és evident”, han explicat. “A partir d’ara serà l’AEMET, l’única autoritat meteorològica per determinar el nivell de risc d’incendi forestal amb el qual s’aplicaran mesures preventives, segons el risc que ells dictin. Per a fer-nos una idea, el pla INFOCAT s’activa des del CECAT, amb criteris del Servei Meteorològic de Catalunya, Agents Rurals i Bombers. Ara, l’única autoritat meteorològica serà l’AEMET, per tant, les competències catalanes es veuen arrasades per una nova centralització. I amb l’article 2 es pretén també una coordinació estatal, amb criteris establerts pel govern, centralistes i homogeneïtzadors. Coordinació = centralització. En definitiva, que les nostres competències es veuen novament vulnerades. Per cert, en les votacions al Congreso, JxCAT i CUP han votat que No. PDECat i ERC s’ha abstingut. PSC i EnComú han votat a favor. Que cadascú assumeixi les seves responsabilitats en hipotecar les competències de Catalunya en emergències i incendis forestals”.
Què s’ha votat avui al Congreso amb el Real Decreto-ley 15/2022, de 1 de agosto, por el que se adoptan medidas urgentes en materia de incendios forestales?
Obrim filpic.twitter.com/8IYqXIKlzZ
— Bombers per la República
(@ANC_Bombers) August 25, 2022
Des del compte de l’espai d’informació meteorològica MeteoMauri, liderat per Francesc Mauri, també s’ha criticat el decret. “Meteocat en segon pla? Això no ho diu l’Estatut penso. A més a més de model d’èxit després de dècades de dedicació i aprenentatge”.
Les alertes de risc incendis amb AEMET com a únic interlocutor? @meteocat en segon pla? Això no ho diu l'Estatut penso. A més a més de model d'èxit després de dècades de dedicació i aprenentatge. @TeresaJorda @accioclimatica @interiorcat @bomberscat @bombers_GRAF https://t.co/d6u4dofYOA
— MeteoMauri (@MeteoMauri) August 25, 2022