El govern espanyol boicota la comissió del 17-A: encara no ha desclassificat documents del CNI

  • La comissió d'investigació del congrés espanyol comença demà, precisament, amb la compareixença de l'ex-director del CNI
  • Els documents són clau en la investigació i aporten informació sobre la relació entre Es-Satti i el CNI

VilaWeb
Imatge d'arxiu de les ofrenes a Canaletes, en primer pla la corona dels taxistes i al fons, la resta d'ofrenes i gent mirant

Text

Pol Baraza Curtichs

25.11.2024 - 18:35
Actualització: 25.11.2024 - 18:54

La comissió d’investigació del congrés espanyol dels atemptats gihadistes del 17-A començarà demà a primera hora, i d’una manera completament anòmala. El govern espanyol es va comprometre a desclassificar a final de setembre documents del Centre d’Intel·ligència (CNI) sobre la relació entre Abdelbaki es-Satti, el dirigent de la cèl·lula, i l’organisme, però ara com ara el consell de ministres espanyol encara no n’ha desclassificat cap ni un. Precisament, demà és previst que comparegui Félix Sanz Roldán, ex-director del CNI, un personatge clau en la investigació. Com que els documents continuen classificats, Sanz Roldán podrà evitar de respondre algunes de les preguntes que formulin els partits polítics al·legant que la informació encara és secret oficial de l’estat.

El govern espanyol ha notificat a la defensa de Javier Martínez, el pare d’en Xavi, el nen de tres anys mort a l’atemptat de la Rambla, que com que el consell de ministres encara no havia desclassificat la documentació, la informació que fes referència l’activitat del CNI tindria la consideració secreta i el congrés espanyol només podria “ser informat pels mecanismes prevists en l’article 11 de la llei del CNI, és a dir, davant la comissió que controla els crèdits destinats a despeses reservades”.

En l’escrit, al qual ha tingut accés VilaWeb, el govern de Pedro Sánchez tan sols aporta informació del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social sobre la identitat d’Es-Satti, com ara, el permís de residència de llarga durada i l’expedient d’expulsió de l’estat espanyol, entre més qüestions, tal com havia demanat la comissió d’investigació. El govern espanyol, a partir de consideracions del Ministeri de Defensa, recorda que, en virtut de la llei del CNI, les activitats d’aquest organisme constitueixen informació classificada, i insisteix que les preguntes parlamentàries tan sols es poden tramitar per mitjà de la comissió que controla els crèdits destinats a despeses reservades.

Els informes del CNI sobre la relació entre Es-Satti i el CNI són unes peces clau a tenir en compte en la comissió d’investigació del 17-A. En el pla de treball registrat per PSOE, Junts i Sumar, se sol·licitava al CNI informació del registre de visites a Es-Satti a la presó de Castelló de la Plana i la transcripció de les entrevistes dels membres del CNI amb l’imam.

Deixant de banda el CNI, el govern espanyol sí que s’avé a aportar, entre més informació, la que sol·licitava la comissió d’investigació relacionada amb el Ministeri d’Interior. Per exemple, detalla que Interior no tenia el coneixement de cap mena de circular a escala policíaca advertint de l’aplicació del reglament europeu sobre precursors d’explosius i també aporta les actes de les juntes de seguretat de Catalunya d’ençà del 2011.

La comissió d’investigació també havia requerit informació sobre si hi havia hagut avisos previs a l’any 2016 sobre els responsables de l’atemptat. Segons el Centre d’Intel·ligència contra el Crim Organitzat (CITCO), el Centre de Coordinació d’Informació sobre Radicalització (CCIR) no va rebre avisos previs sobre els gihadistes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor