05.11.2024 - 13:52
|
Actualització: 05.11.2024 - 14:09
El govern vol actualitzar els mapes de zones inundables del Principat. Allà on hi hagi activitats econòmiques, infrastructures o habitatges que, en cas d’inundació, representin un risc per a la seguretat, l’objectiu és estudiar quines mesures de contenció s’hi poden aplicar –per exemple, murs de contenció o canalitzacions. Si no se n’hi poden aplicar, s’hauran de moure de lloc. A més d’aquesta actualització, el govern també vol que tots els municipis tinguin plans específics d’emergència i de protecció civil, a fi de coordinar millor la resposta davant de noves catàstrofes. Tanmateix, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha admès que no saben ni quants municipis tenen aquests plans ni quina mena d’activitats econòmiques, infrastructures o habitatges es podrien veure afectades per aquesta revisió.
Segons les previsions, tota aquesta informació estarà actualitzada el primer semestre de l’any vinent. El Servei de Meteorologia de Catalunya indicarà les zones especialment vulnerables i les infrastructures en perill. Aleshores, el govern posarà damunt la taula les mesures legislatures que se’n derivin, si se’n deriven. Paneque s’ha mostrat prudent i ha parlat vagament “d’actuar, de revisar i de veure mesures en alguns casos compensatòries”. L’única mesura que de moment ja s’ha posat en marxa és la neteja de les lleres dels rius. Sobre l’aeroport de Barcelona, que patí inundacions ahir, la consellera ha dit que ja té mecanismes de bombeig per evitar inundacions i que, ara com ara, no és previst que hi hagi canvis perquè no hi hagué situacions de perill per a les persones.
El govern diu que interpreta com una conseqüència del canvi climàtic l’episodi de la gota freda que ha colpit el País Valencià i, en menor mesura, les Terres de l’Ebre i el Baix Llobregat. Paneque diu que estan satisfets de la resposta que hi han pogut donar, però que la DANA avisa d’una nova realitat davant la qual caldrà protegir-se. També ha promès uns ajuts que encara s’han de precisar per als pobles més afectats. Paneque també ha explicat que s’han posat a disposició de la Generalitat Valenciana i que hi han enviat una dotació de bombers –que ha retirat vehicles, ja torna a ser al Principat i ha estat substituïda per una de nova–, un equip de metges forenses que han ajudat en la identificació de cossos i, a més a més, l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) ha subministrat productes químics a Aigües de València per ajudar a la millora de la qualitat de l’aigua.
Paneque ha evitat de valorar les negligències en la gestió del president Carlos Mazón i ha dit que, de moment, se centraran a oferir ajut logístic. “No entrarem en confrontacions de cap mena. Ja arribarà el temps de fer valoracions de caire polític”, ha dit.