El govern valencià es nega a donar dades: quatre dies sense actualitzar la xifra de morts

VilaWeb

Txell Partal

05.11.2024 - 19:46
Actualització: 05.11.2024 - 21:40

Un dia més, el govern valencià s’ha negat a donar dades sobre el recompte total de morts registrats arran de la gota freda. Fa quatre dies que la Generalitat Valenciana no n’actualitza el recompte, que s’ha estabilitzat en 213, encara que els mitjans de comunicació fa dies que ho reclamen en totes les compareixences públiques.

Avui no ha estat cap excepció. Rosa María Touris, directora general de Prevenció d’Incendis Forestals, ha estat l’encarregada de comparèixer en nom del govern de la Generalitat Valenciana. Ha donat informació de darrera hora dels serveis d’emergència, com ara que han allargat quaranta-vuit hores les restriccions de mobilitat a l’àrea metropolitana de València.

Una volta ha acabat la compareixença, els periodistes han insistit a demanar-li les dades, però ella s’hi ha negat i ha dit que la xifra total l’ha de facilitar el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià. Una resposta sorprenent, perquè, fins ara, els encarregats de donar les xifres oficials de morts havien estat el govern valencià i l’espanyol, mitjançant els serveis d’emergències. El TSJ tan sols ha donat la informació de les autòpsies fetes i els morts identificats. No la xifra de morts total.

Això sí, s’ha de destacar que la informació dels morts no l’ha donada mai el president Mazón, que ha intentat en tot moment d’esquivar la xifra. De fet, va ser Pedro Sánchez l’últim de fer públic el nombre de morts, i l’única cosa que va fer fou confirmar la que s’havia donat el dia abans.

La Guàrdia Civil ha fet públic que havia trobat cadàvers

Malgrat la negativa, se sap que s’han trobat nou cossos de persones mortes durant la gota freda. Ahir la Guàrdia Civil va trobar-ne tres pel cap baix a les platges de la rodalia de València. Dos eren a la platja de Sueca (Ribera Baixa) i un a la de Pinedo (València), segons que han indicat fonts del cos. En una cuneta de Catarroja (Horta Sud), també hi han trobat un cos que sembla que va ser arrossegat per l’aigua. Hi ha bussos que rastregen l’Albufera en cerca de més cadàvers. A més, a les poblacions afectades uns quants batlles han dit aquests dies que encara hi havia cadàvers per retirar. Tot plegat fa pensar que aquests quatre dies la xifra ha continuat augmentant. El dubte és per què no s’actualitzen les dades.

Vuitanta-nou desapareguts, primera xifra

Fins avui al vespre no s’havia donat cap dada sobre els desapareguts. Divendres, El Diario.es va fer pública una acta de la reunió del Centre de Coordinació Operativa on constava una xifra oficial de 1.900 persones com a desaparegudes. Allò va fer preveure la pitjor situació, malgrat que avui el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible espanyol, Óscar Puente, ha dit que tant en el gabinet de crisi del govern espanyol com en el Centre de Coordinació Operatiu Integrat (CECOPI), es disposa d’una xifra de desapareguts “força baixa”. 

Finalment, aquest vespre, les oficines ante mortem de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, en col·laboració amb els metges forenses, han informat que tenen comptabilitzats vuitanta-nou desapareguts actius a causa de la gota freda. Els casos corresponen exclusivament a les denúncies en què els familiars han aportat dades i han facilitat mostres biològiques que permet la identificació. La xifra de les oficines ante mortem no equivalen al nombre total de desapareguts, ja que hi poden haver casos que encara no s’han denunciat.

L’exemple del Katrina: de 80 morts a 1.833, però en mig any

Un exemple a tenir en compte és la gestió que el govern dels Estats Units va fer del desastre causat per l’huracà Katrina, l’any 2005.  Perquè ensenya com es pot estirar la comunicació del nombre de morts. La primera estimació feta per l’Agència Federal de Gestió de les Emergències (FEMA), el 30 d’agost, l’endemà del dia que l’huracà arribà a la costa dels Estats Units, parlava de 80 morts. Dues setmanes més tard, les autoritats van reconèixer que en realitat n’hi havia centenars. No va ser fins passats dos mesos que es va parlar de mil. I fins el gener del 2006 no es va confirmar que la xifra definitiva de víctimes mortals era de 1.833.

El govern dels Estats Units va ser molt criticat per aquella actuació. Si totes 1.833 eren mortes a l’agost, perquè no havien estat reconegudes fins el gener següent?

La pregunta era lògica, però la realitat és que, emparant-se en les dificultats tècniques i en la complexitat de l’operació d’identificació, el govern federal va intentar de defensar-se de les crítiques i va semblar que contenia el malestar de la població de Nova Orleans, la més afectada per l’huracà.

I fou així. No hi hagué la revolta que alguns analistes preveien. Però cal dir també que a les eleccions presidencials següents el candidat dels demòcrates, Barack Obama, va assolir un històric 80% dels vots contra el candidat republicà, malgrat que aquest ja no era George Bush, el responsable de la mala gestió de l’huracà.

Passarà mig any abans no sapiguem amb exactitud quants morts hi ha hagut en aquest episodi de gota freda al País Valencià?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem