16.01.2024 - 14:34
El govern de la Generalitat ha demanat la compareixença de l’ex-president espanyol Mariano Rajoy arran de l’operació Catalunya. Segons que han publicat Eldiario.es i La Vanguardia, Rajoy rebia informació sobre els avenços de l’operació per mitjà d’un escorta amb un sobre blanc, tancat i sense cap referència. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha dit que “si coneixia i permetia que s’estiguessin cometent delictes per part de la policia és que ho avalava i, per tant, n’era còmplice”. Per tant, l’executiu considera que Rajoy hauria de ser comparèixer per iniciativa pròpia o bé d’ésser citat a les comissions d’investigació del congrés espanyol. “Qui no col·labori en aquesta direcció, qui no faci tot el possible perquè Rajoy doni les explicacions, també es convertirà en còmplice”, ha dit Plaja.
La portaveu també ha exigit que “no quedin impunes uns fets tan greus”, que considera que revelen uns “fonaments de l’estat convertits en clavegueres podrides per perseguir catalans”. En una conferència de premsa simultània, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha justificat la importància de la comissió al congrés per arribar fins al fons de la qüestió i esbrinar què va passar, i ha circumscrit els abusos de l’operació Catalunya al PP i a l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. Les peces periodístiques publicades, ha dit Alegría, “evidencien l’ús de l’anterior administració del PP de l’estat de dret per espiar els seus adversaris polítics; és un tema molt greu”. Com el govern de la Generalitat, també ahir Junts per Catalunya va anunciar que demanaria la compareixença de Rajoy.
Alegría també ha anunciat que desclassificaran la documentació secreta relativa a l’espionatge del mòbil del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que, segons la investigació de Citizen Lab, rebé la infecció ja amb els socialistes al govern. A Palau, Plaja ha replicat que això no és pas motiu de celebració, perquè al novembre el titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona ja ho va demanar al consell de ministres, mitjançant un suplicatori. El govern, això sí, celebra que la desclassificació hagi arribat abans de la declaració com a investigada de Paz Esteban, ex-directora del CNI, cessada arran del cas Pegasus. Plaja ha reblat que ja no hi ha dubtes que hi va haver espionatge perquè ho han confirmat Citizen Lab, que va fer esclatar l’escàndol, una pericial independent i un informe dels Mossos d’Esquadra.
“Ningú no aclareix exactament què s’ha pactat”
Sobre l’acord per al traspàs de les competències en immigració, a canvi de les quals Junts per Catalunya va accedir a votar el decret de reforma de l’administració de la justícia del govern espanyol, Plaja ha tret ferro a la transcendència del pacte perquè “les versions del PSOE són contradictòries amb les versions de Junts”. “Ningú no aclareix exactament què s’ha pactat”, ha dit. El govern diu que vol totes les competències i tots els recursos econòmics necessaris per a poder-les gestionar, però demana que no es parli d’immigració tan sols en relació amb la seguretat, perquè considera que aporta molts beneficis demogràfics i econòmics. “Cal un debat serè, objectiu i enriquidor respecte de la immigració”, ha dit la portaveu, perquè “caure en simplismes i populismes és fer la rosca als partits d’extrema dreta i als racistes”.
Per últim, Plaja ha demanat al govern espanyol que blindi tant com pugui la llei d’amnistia, atès que “hi haurà qui farà tot allò que sigui al seu abast per aturar-la”. No s’ha pronunciat, però, sobre les esmenes a la llei, que ha dit que són cosa dels partits. Demà passat, el congrés reprendrà la tramitació de l’amnistia, i és previst que la mesa de la comissió de justícia del congrés espanyol ja es reuneixi dimarts per a estudiar les objeccions dels partits.