El govern divideix el Pirineu en dos blocs per fer-hi consultes sobre els jocs el 24 de juliol

  • L'executiu preguntarà a les comarques afectades directament per les proves, però també al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès

VilaWeb

Redacció

04.04.2022 - 14:18
Actualització: 04.04.2022 - 16:18

El govern de la Generalitat farà dues consultes el 24 de juliol sobre la candidatura dels Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern del 2030, segons que ha informat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Per una banda, demanarà per les proves esportives directament als territoris afectats, que són les comarques de la Cerdanya, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Baixa Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran. La pregunta d’aquesta primera consulta serà: “El govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics 2030?” La resposta podrà ser afirmativa o negativa, i el resultat serà políticament vinculant per al govern. “Sense l’Alt Pirineu i l’Aran no hi ha candidatura”, ha dit Vilagrà. Hi podran votar 55.000 persones presencialment en 121 meses. No hi haurà vot telemàtic o per correu ni vot anticipat.

Així mateix, en la segona consulta, el govern preguntarà als ciutadans del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès –les comarques que considera indirectament afectades pels jocs– si es volen afegir a la candidatura olímpica: “La vostra comarca s’ha d’involucrar en el projecte dels Jocs Olímpics i Paralímpics 2030?” La resposta també podrà ser afirmativa o negativa. Els resultats, en aquest cas, s’avaluaran per separat: si alguna comarca vota majoritàriament de no involucrar-s’hi, el govern ho tindrà en compte en l’organització i l’exclourà. En aquestes comarques no es preveuen proves, però el govern preveu que s’hi facin entrenaments i sessions de tecnificació si la majoria dels votants hi està d’acord. “Volem tenir una imatge en conjunt de tot el Pirineu”, ha declarat Vilagrà. Podran votar 63.000 persones.

Amb la fórmula de fer dues consultes diferents, l’executiu evita que aquestes tres comarques, amb més població i on el vot contrari pot ser més nombrós, puguin vetar la candidatura. Però al mateix temps tindrà en compte el seu parer per a determinar si s’involucraran d’alguna manera amb els jocs. En tots dos casos, podran votar els més grans de 16 anys que acreditin un any de residència continuada en aquestes comarques.

Barcelona ha quedat exclosa de les consultes perquè el govern considera que les proves d’hoquei gel no tindran un impacte territorial en una ciutat acostumada a la celebració de grans esdeveniments i, segons Vilagrà, així ho han convingut amb la batllesa, Ada Colau.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha signat aquest matí el decret d’impuls de la consulta. Aquest pas implica l’inici dels tràmits organitzatius per a fer la doble votació, però la convocatòria formal es farà al maig, per ajustar-se al termini d’antelació que determina la llei de consultes populars no referendàries.

Finalment, el referèndum sobre els jocs es farà a l’estiu, tot i que la intenció inicial del govern era fer-lo a la primavera. La consellera d’Afers Exteriors, Victòria Alsina, ha assenyalat que el 24 de juliol era la primera data viable per a organitzar les votacions, i ha recordat que l’endemà farà trenta anys dels Jocs Olímpics de Barcelona. La setmana passada es va formalitzar l’acord amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) sobre el repartiment de les proves esportives amb l’Aragó, tot i que el govern de Javier Lambán s’ha desmarcat públicament del pacte. Vilagrà no ha aclarit si el govern estaria disposat a impulsar la candidatura en solitari en cas que l’Aragó refusés, finalment, de formar-ne part. “Som amb la candidatura que tenim sobre la taula. No és el moment d’obrir altres possibilitats”, ha dit la consellera, que ha remarcat que l’executiu no vol construir infrastructures específiques per a disciplines que no tenen afició a Catalunya. Vilagrà ha remarcat que és el COE qui manté la relació amb Lambán. En qualsevol cas, la formalització de la candidatura davant el Comitè Olímpic Internacional es faria després de la consulta. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor