El govern colombià i els manifestats acorden d’obrir un corredor humanitari per proveir Cali

  • La fiscalia investiga onze morts vinculades directament amb les protestes

VilaWeb

Europa Press / Redacció

06.05.2021 - 21:01

El govern colombià i els manifestants han arribat a un acord per obrir un corredor humanitari que permeti de proveir la ciutat de Cali d’aliments i material sanitari, arran dels forts blocatges registrats a la zona en el marc de les protestes que fa vuit dies que duren.

La iniciativa és impulsada per organitzacions de la societat civil i l’Església catòlica, els quals feien diversos dies que demanaven un corredor d’aquestes característiques. “Agraeixo als líders socials, als batlles, l’Església catòlica i als diferents sectors que estan participant en aquests diàlegs per a l’habilitació de corredors humanitaris, per la seva disposició a concertar”, ha manifestat Clara Llum Roldán, governadora del Vall del Cauca.

Brutalitat policíaca

El fiscal general de Colòmbia, Francisco Barbosa, va anunciar que és previst que diversos agents de policia siguin imputats per la comissió de delictes d’homicidi després d’una sèrie d’investigacions. Tal com ha expressat, dels onze casos de presumptes homicidis vinculats específicament amb les manifestacions, tres porten a la imputació de membres de la policia  colombiana. Tot i això, segons la fiscalia, hi ha vint-i-quatre morts en el marc de les protestes, encara que no totes es puguin vinculat directament a les protestes.

Tant Barbosa com el Defensor del Poble, Carlos Camargo Assís, han instal·lat una taula interinstitucional per “informar de manera oportuna i transparent sobre els casos d’homicidis i presumptes desapareguts que s’han presentat durant les manifestacions”. La competència de la fiscalia en el cas dels desapareguts portarà a activar els mecanismes de recerca urgent amb la finalitat d’ubicar a les persones de manera immediata dels casos registrats per les diferents entitats.

D’altra banda, tots dos comptaran amb la participació d’un delegat de l’Institut Nacional de Medicina Legal i Ciències Forenses, entitat que s’encarregarà de registrar les desaparicions a escala estatal.

El Defensor del Poble ha presentat vuitanta-nou casos de desaparicions de moment, tot i que trenta-vuit d’aquestes persones haurien estat localitzades per part de la fiscalia. “Seguim treballant i avançant per preservar l’Estat de Dret a Colòmbia i per descomptat en defensa dels Drets Humans i dels drets de tota la ciutadania”, ha afirmat Barbosa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor