16.01.2023 - 19:48
|
Actualització: 16.01.2023 - 20:34
El govern de Rishi Sunak ha blocat una llei aprovada pel parlament escocès que facilitaria el canvi de gènere per a persones trans, una iniciativa que convertiria Escòcia en el primer territori del Regne Unit en aprovar un sistema d’autoidentificació de gènere. Es tracta de la primera vegada que el govern britànic exerceix el seu dret de vet, recollit a l’article 35 de la Llei d’Escòcia del 1998, sobre una iniciativa parlamentària escocesa.
Així ho ha anunciat en comunicat el secretari del govern britànic per Escòcia, Alister Jack. “Després de considerar amb cura i atenció les implicacions polítiques, em preocupa que aquesta llei tingui un impacte advers en la legislació d’igualtat [de gènere] britànica.” I ha afegit: “He conclòs, per tant, que aquest és l’únic curs d’acció correcte i necessari.” Alhora, Jack ha instat Edimburg a presentar un nou projecte de llei que permeti de treballar de forma constructiva amb Londres.
La decisió de Westminster d’exercir l’anomenada “opció nuclear” suposa una escalada de tensions en un moment de gran crispació política entre Westminster i Holyrood per la negativa del govern britànic de permetre un segon referèndum d’independència escocès.
La presidenta d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha denunciat que la decisió suposa un “atac frontal” a l’autonomia del parlament escocès i ha afegit que el seu govern recorrerà contra el vet als tribunals. Alhora, Sturgeon ha avisat que la decisió pot empoderar Westminster a blocar noves lleis escoceses en un futur. “Si aquest vet de Westminster té èxit, serà el primer de molts”, ha escrit.
La llei, aprovada per majoria el desembre proppassat al parlament escocès, redueix a setze anys l’edat en què es pot sol·licitar legalment una reassignació de gènere i elimina el requeriment de presentar un informe mèdic que acrediti els motius de la petició. També redueix a tres mesos el període de temps en què el sol·licitant hagi viscut en el gènere en què reclama ser assignat — un període que s’amplia a sis mesos en el cas dels menors d’edat.