04.04.2023 - 14:17
Després de l’acord pel pressupost, tancat amb penes i treballs, la sequera s’ha convertit en el tema principal del govern. És un bon reflex del moment polític del país: menys idees, més tècnica, més burocràcia. “Malauradament serà un tema recurrent”, ha dit avui la portaveu del govern, Patrícia Plaja, que ja fa dies que comença la conferència de premsa parlant de la qüestió. Si no plou, la regió de Barcelona, la més afectada, podria haver de restringir l’ús de l’aigua per beure a partir de l’agost. L’Observatori Fabra va registrar fa poc els 365 dies consecutius amb menys pluja dels últims cent anys. Avui, el govern ha anunciat una partida urgent de 50 milions d’euros perquè els ajuntaments puguin fer reformes per a garantir l’abastament d’aigua municipal, però els acords estructurals continuen sense arribar.
Divendres, la cimera especial de l’aigua entre govern i partits va acabar sense acord. El govern l’havia anunciada amb pompa, amb la compareixença fins i tot de la consellera d’Agricultura i Acció Climàtica, Teresa Jordà, com una de les grans decisions per abordar la sequera. Avui, però, Plaja ha hagut de defensar que fins passades les eleccions municipals del 28 de maig no n’hi hagi cap reunió més, tot i que s’acabés sense acord, i li ha restat transcendència. “No ens esperem de la taula de l’aigua una reunió de la qual en sortiran un munt de conclusions”, ha dit. Segons que ha dit, és un espai on treballar estratègies però “no hi ha urgència” perquè es torni a reunir. El govern considera que la urgència per a una segona reunió la imposa el PSC, per pur càlcul electoralista.
En la reunió, la discrepància fonamental va ser amb els socialistes, que s’oposen a les sancions que el govern vol imposar als ajuntaments que no compleixin les mesures. Segons que va explicar ahir el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, hi ha un 30% dels municipis de les conques internes –vora 200– no segueixen les recomanacions que fixa el pla especial de sequera. Avui, Plaja ha matisat que les sancions s’aplicarien als ajuntaments que facin els incompliments de manera conscient i voluntària, i no pas als qui hagin perdut aigua per una fuita o situacions arbitràries d’aquesta mena. Segons el PSC, “no hi ha cap alcalde ni alcaldessa que estigui malmetent ni una sola gota d’aigua a Catalunya” i cal coordinació; el govern insisteix que la seva “prioritat màxima és acompanyar els ajuntaments”.
L’aigua no és l’únic front obert del govern amb el PSC. Aquest cap de setmana, el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, va visitar les obres d’un túnel de la B-40. ERC, les bases de la qual s’han oposat històricament a l’ampliació del quart cinturó que connectaria Sabadell, Castellar del Vallès i Terrassa, es va menjar el gripau per a poder aprovar els comptes. L’acord estipulava que calia un conveni de finançament abans del 31 de març, però tots dos s’acusen mútuament d’haver deixat passar el termini: el PSC vol que els diners surtin de la Generalitat, i el govern, en canvi, demana que surtin de la butxaca de la Moncloa, i “no pas amb diners que ja es deuen, sinó amb partides noves”. Avui, la ministra de Transports, Raquel Sánchez –ex-batllessa de Gavà– i el conseller de Territori, Juli Fernàndez –ex-batlle de Sabadell– han escenificat la discussió en públic en un acte a Barcelona.
L’element del paisatge que alenteix totes les solucions, tant en l’aigua com en la sequera, tant per a uns com per als altres, són les eleccions municipals. Esquerra espera treure de les urnes la prova que s’han consolidat a l’àrea metropolitana de Barcelona; el PSC espera treure’n la demostració de força que hi han tornat, que tornen a ser el partit urbà que eren abans del procés. El to, per tant, ha canviat després de l’acord de pressupost. “Fa la sensació que el govern espanyol vol continuar empantanegant aquesta situació per poder dir que aquest govern incompleix els seus acords”, ha dit avui Plaja. El govern diu que les discrepàncies no suposen cap risc per a l’estabilitat de la legislatura, perquè l’acord amb el PSC va ser només de pressupost. El fet cert és que, de moment, el president Aragonès té dificultats per a gestionar cap de les crisis amb un suport robust.
En un calaix que ja s’ha començat a obrir, el grup parlamentari d’Esquerra Republicana, l’únic que dóna suport al govern, hi trobarà un altre maldecap: la substitució de la presidenta del parlament, Laura Borràs, condemnada fa poc a quatre anys de presó amb petició d’indult i tretze d’inhabilitació per prevaricació i falsedat documental. Pot ser un problema per al partit i, per tant, per al govern: Aragonès va dir que calia apartar Borràs però que hi havia d’haver un president del parlament independentista. El president d’Esquerra, Oriol Junqueras, ha dit avui que la primera opció sempre és Junts, però que caldrà considerar la proposta de candidatura del PSC si Junts no fa el primer pas. Si el govern pensava acaronar la tranquil·litat després de l’acord de pressupost, de moment ho té magre.