Govern basc mostra la seva “discrepància radical” amb les mesures del PP a Catalunya i creu que són “un error majúscul”

  • El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha mostrat la seva "discrepància radical" amb les actuacions judicials que l'Executiu del PP està emprenent contra Catalunya i creu que són "un error majúscul". A més, ha rebutjat que es puguin aplicar "mecanismes traumàtics" com la suspensió de l'autonomia o la "inhabilitació sistemàtica" de càrrecs polítics sobiranistes catalans.

VilaWeb
Redacció
28.07.2017 - 17:19

BILBAO, 28 (EUROPA PRESS)

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha mostrat la seva “discrepància radical” amb les actuacions judicials que l’Executiu del PP està emprenent contra Catalunya i creu que són “un error majúscul”. A més, ha rebutjat que es puguin aplicar “mecanismes traumàtics” com la suspensió de l’autonomia o la “inhabilitació sistemàtica” de càrrecs polítics sobiranistes catalans.

En una entrevista concedida a Europa Press, Erkoreka ha assenyalat que, en la reunió que el lehendakari, Iñigo Urkullu, va mantenir la passada setmana amb el president del Govern central, Mariano Rajoy, va estar “sobre la taula” la qüestió territorial, però no van compartir “punts de vista o estratègies en relació amb Catalunya”.

En aquest sentit, ha afirmat que el lehendakari i l’Executiu basc saben “quina és l’actitud del Govern central, que en absolut comparteixen, de la qual han discrepat pública i manifestament en nombroses ocasions”.

“Si ells són partidaris d’una judicialització sistemàtica de l’assumpte català, el Govern basc ha fet públic el seu punt de vista en nombroses ocasions en relació amb aquest aspecte, i hem dit clarament que no compartim l’opció de la judicialització com a via per donar una solució al problema de Catalunya”, ha afirmat.

Josu Erkoreka ha recordat que a Catalunya “hi ha un problema polític, que requereix de respostes i solucions polítiques”. “El diàleg ha estat, és i seguirà sent inevitablement en el futur un instrument imprescindible per donar via al problema català”, ha asseverat.

“ACTUACIONS IMPETUOSES I ENÈRGIQUES”

En aquest sentit, creu que “la invocació a l’ordenament jurídic i l’aplicació de normes a través d’actuacions judicials més o menys impetuoses i enèrgiques, no condueixen a cap solució i, probablement, sí condueix a un enverinament més greu i a una autoafirmació més ferma dels qui a Catalunya s’estan veient obertament agredits”.

En tot cas, el portaveu del Govern basc creu que “l’assumpte català no pot quedar enquistat com una qüestió merament abordable des de la perspectiva judicial, i menys encara des d’una perspectiva judicial que posa l’èmfasi en el penal i pretén perseguir individualment els actors principals a través d’incriminacions i actuacions judicials condemnatòries”.

Al seu entendre, això és “un error majúscul” perquè “a Catalunya el que es posa de manifest és un problema polític, una reivindicació política clara, que apunta a un dèficit evident del model territorial de l’Estat i que requereix una resposta concorde en aquest sentit”.

“El diàleg és un instrument fonamental en democràcia. Els desacords o es resolen amb un diàleg o no es resolen, o almenys, no d’una manera satisfactòria”, ha precisat.

“MECANISMES TRAUMÀTICS”

En aquest context, considera que “no és resoldre d’una manera satisfactòria recórrer a mecanismes traumàtics com a suspensions de l’autogovern o la inhabilitació sistemàtica de totes les persones que estan donant una via de resposta a una reivindicació massiva de la societat catalana”.

“Això és el que nosaltres no compartim. Aquestes estratègies de judicialització són les que el Govern basc no comparteix, de les quals discrepa i tampoc, en aquest sentit, no hi ha molt que tractar amb el Govern central, ja que la discrepància radical i de fons en relació amb les estratègies que s’estan aplicant a Catalunya”, ha subratllat.

Per tot això, espera que el Govern del PP no arribi a aplicar l’article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l’autonomia. “Confio que, abans o després, d’una forma o una altra, s’imposi el bon criteri i no s’arribi a aquest tipus de mesures”, ha apuntat.

Per a Erkoreka, queda la possibilitat que, “per via dialogada, poguessin aconseguir una sortida compartida perquè hi ha dues parts, d’una banda, el Govern català, amb el seu suport democràtic, i per una altra, el Govern central, amb el seu”.

“I l’ideal seria sempre poder aconseguir una solució el més concertada possible. Això és el que encoratjat des del Govern basc sempre que hem tingut ocasió i se’ns ha emplaçat a això, a invocar al diàleg i la necessitat de reprendre unes converses i unes trobades que en aquest moment sembla que estan desactivats”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor