“El govern ha atemptat contra la salut mental dels nostres fills”

  • Per què s'han segregat els nens no vaccinats a les escoles si els vaccins no eviten que la covid s'encomani? Pares i pediatres reclamen que s'acabin les quarentenes a les escoles

VilaWeb

Redacció

01.02.2022 - 21:51
Actualització: 01.02.2022 - 22:59

El mes de gener ha estat especialment dur per a les famílies que tenen fills en edat escolar. El fet que les mesures covid a les escoles no s’hagin adaptat a les característiques actuals de la pandèmia, amb predomini de la variant òmicron, ha dut una situació d’inestabilitat i de desgavell, amb els alumnes com a principals perjudicats.

Finalment, després de dies de protestes, ahir el govern de Catalunya va anunciar que volia eliminar les quarantenes a les escoles abans de final de mes, per als nens sense símptomes i amb diagnòstic negatiu. Aquestes quarantenes són les que han aixecat més crítiques de les famílies, a les quals s’ha afegit la Societat Catalana de Pediatria. Els professionals d’aquesta institució han anat més enllà i han demanat al govern un relaxament de les restriccions contra el coronavirus. Per ells, les mesures actuals –ús de la màscara separació de grups de convivència i  quarantenes de contactes– tenen efectes negatius en àrees fonamentals dels menors, com ara l’aprenentatge, la sociabilitat i la salut mental i emocional.

Els més afectats han estat els menors no vaccinats o vaccinats només amb una dosi, que han tingut restriccions més dures que els vaccinats i s’han hagut de confinar set dies a partir d’un sol cas positiu a l’aula, sovint sumant setmanes sense escola.

És el cas dels fills de Roser Vinyas, Marta Sant i Pere Font, tres pares que han volgut explicar a VilaWeb aquesta situació, que consideren molt discriminatòria. Totes tres famílies coincideixen a dir que la vaccinació de covid no és obligatòria, que no hi ha unanimitat sobre si cal posar-la, que el vaccí no evita el contagi i que la malaltia no acostuma a crear problemes greus en els menors. Vista aquesta realitat no entenen que el govern hagi fet distincions en les quarantenes segons si els menors són vaccinats o no. Comparteixen que això ha tingut conseqüències molt negatives i valoren positivament el canvi anunciat pel govern, però reclamen que, una vegada aprovat, s’apliqui ràpidament. Tenen por que, si no es fa amb urgència, hi haurà menors que estaran dos mesos pràcticament sense classes a causa d’un criteri arbitrari.

“Els nens se senten assenyalats”

Al fill petit de Roser Vinyas, de catorze anys, li han fet un trasplantament del moll de l’os i, de moment, ella ha considerat oportú de no posar-li el vaccí contra la covid. No li agrada que simplifiquin la seva situació etiquetant-la d’antivaccins sense cap fonament i fent una segregació injustificable al seu fill: “Educació no ha calibrat bé aquesta mesura. En unes edats en què la malaltia no té tanta incidència, i menys amb la variant òmicron, es perjudica la salut emocional d’aquests nois. El meu fill ha estat confinat dues setmanes –arran de dos positius en moments diferents–, sense poder anar a l’esplai ni enlloc. Se li acumulen exàmens que no podrà fer i té necessitats educatives especials que no són ateses. Així no podem continuar.” Considera que les mesures són desproporcionades: “Al meu fill, li fan sentir que és perillós per als seus companys. S’omplen la boca de salut mental i després fan això. No té sentit. Els nens se senten assenyalats per la societat, tot i que precisament la vacuna no protegeix del contagi.”

“El meu fill ja no té ganes de fer res”

Marta Sant té un fill de tretze anys que s’ha passat quatre de les darreres setmanes confinat arran de casos positius a la seva classe. De fet, ha arribat a tornar a l’aula i tornar-se a confinar quatre vegades, tot i ser negatiu sempre. Coincideix amb Roser Vinyes que el fet més preocupant d’aquesta situació és com afecta la salut mental del seu fill i diu que la situació és insostenible. “El meu fill ja no té ganes de fer les activitats que feia. Durant setmanes s’ha desvinculat de tot i està desanimat. Ens sentim discriminats per les mesures del govern.”

El fill de la Marta no fa cap classe telemàtica. Durant tot el mes no s’ha connectat ni un dia. S’explica amb angoixa: “Hi ha una plataforma on li donen feina, però l’ha de fer sol. Com ha de fer química ell tot sol i després presentar-se a un examen? Ens sentim discriminats per les mesures pel govern. No pot anar a entrenaments ni partits, l’han aïllat en una gàbia. Els han assenyalat i arraconat. Als nois que tenen una dosi, els passa igual.” Una de les coses que li resulta més incomprensible és que es doni aquest tracte al seu fill si el vaccí no és obligatori: “Per què ens pressionen posant-los en quarantena? Ens vulneren el dret d’educació. És una mesura que no s’aguanta. Som persones responsables i no negacionistes. El nostre fill porta totes les vacunes menys aquesta. No té sentit res de tot això que fan si no és per incentivar la vacunació.”

“És una coacció als nens i als pares”

La filla petita de Pere Font té catorze anys i no ha estat vaccinada. seu pare està preocupat perquè no va a classe: “La primera vegada la van enviar a casa set dies per un sol positiu a la classe, i ella era negativa. Sense bàsquet (perquè la federació catalana ha adoptat el mateix protocol) i sense escola, perquè si no es confina tota la classe les classes no les fan telemàticament. Després quan hi va tornar, la van tornar a enviar a casa set dies més. Hi ha un greuge molt gran entre vacunats i no vacunats. El que fan és un passaport covid escolar camuflat. I mentrestant, a classe, en menys de quinze dies, nou nens vacunats van sortir positius. Funciona el protocol? Aquesta és la pregunta que ens hem de fer.”

Font considera que aquest protocol vulnera els seus drets: “Ara tothom sap que hem decidit no vacunar-la, però nosaltres no estem obligats a fer-ho. Si els vacunats no s’infectessin seria diferent, però no és el cas, no paren d’infectar-se. Les nenes del bàsquet també es van adonar de què passava i li van demanar per què no es vacunava. No és una situació fàcil ni agradable per a una nena d’aquesta edat. Ho viu bé, però té amigues que han demanat als pares que les vacunin per aquesta pressió. És una coacció als nens i als pares que han decidit no vacunar-los, perquè tornen a l’escola i tothom sap que no estan vacunats.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor