01.08.2023 - 17:45
|
Actualització: 01.08.2023 - 22:03
El govern d’Andorra i vuit actors dels deu que participaven en la negociació del pacte d’estat per a l’acord d’associació amb la Unió Europea han rubricat avui un document. Ho ha anunciat el cap de govern, Xavier Espot, en una compareixença de premsa una vegada acabada la reunió. Espot ha detallat que, a banda del govern, s’han adherit els grups parlamentaris Demòcrata, Ciutadans Compromesos, Socialdemòcrata, del conseller no adscrit de Liberals d’Andorra i dels partits Socialdemocràcia i Progrés, Acció i Unió Laurediana.
En canvi, el principal partit de l’oposició, Concòrdia, com ja va avançar en la darrera reunió, ara com ara es manté al marge fins que acabin d’analitzar tot el que s’ha negociat fins ara amb la UE. Les executives dels partits que hi donen suport ara hauran d’aprovar el document per “revalidar-lo definitivament”.
🇦🇩🇪🇺 La majoria de les formacions polítiques han rubricat aquest matí el Pacte d’Estat per a la negociació de l’Acord d’associació amb la Unió Europea.
🤝Al setembre es reprèn l'etapa decisiva per avançar en les negociacions.https://t.co/Q6mOQ2IBar— Govern d'Andorra (@GovernAndorra) August 1, 2023
Tampoc formarà part del pacte d’Estat Andorra Endavant, un altre partit de l’oposició, que a la sortida de la reunió feta fa deu dies ja va anunciar que no tenia intenció de seguir al pacte perquè no compartia el tipus d’acord que es negocia. El cap de Govern s’ha mostrat confiat que Concòrdia acabi formant part del pacte i ha assegurat que continuarà “fent tots els esforços” perquè passi. El seu punt de vista és que el principal partit de l’oposició sigui al pacte d’estat seria “un molt bon senyal” per a la ciutadania del país així com de cara a les institucions europees.
L’acord
El secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, ha explicat que el document té com base l’acord polític que va estar vigent durant la passada legislatura, al que s’han afegit modificacions proposades pels participants, i que finalment presenta sis punts. Així, el pacte inclou un llistat dels antecedents que porten Andorra a negociar l’acord d’associació amb la UE, una explicació del recorregut que ha portat fins a definir la relació entre ambdues parts en un acord d’associació, així com les principals línies que conformen l’acord d’associació. El punt 4 són els mateixos objectius del pacte d’Estat, que segons Riba són molt amplis per a poder debatre’ls i fixar el mandat de negociació que es vulgui donar a la delegació negociadora abans de cada ronda.
El punt 5 exposa la metodologia de treball, els documents que s’intercanviaran en el pacte i el fet que es podran nomenar a dos representants que tindran dret a participar de les rondes de negociació en qualitat d’observadors. Finalment, el punt 6 contempla el compromís d’actuar de forma lleial per avançar en la negociació i aconseguir “les millors posicions” de negociació.
Espot ha reiterat que en aquest moment es disposa d’una “finestra d’oportunitat” per a tancar un acord positiu entre final d’any i principi del que ve gràcies a la presidència de torn d’Espanya del Consell de la UE. Així i tot, ha deixat clar que “si no és un bon acord”, no tindran inconvenient a allargar la negociació, fins i tot més enllà de les eleccions europees amb els riscs, ha dit literalment, que per a una futura Comissió aquesta negociació no sigui una prioritat.
Els dos representants governamentals han detallat que dels vint-i-cinc annexos temàtics, l’equip negociador ha tancat 5 de forma provisional i 6 més estan “a punt “d’acabar-se. A partir del setembre es reprendran les discussions dels temes que requereixen un “arbitratge polític”, han recordat.