El govern d’Andorra reacciona a la pressió internacional defensant l’acusació contra Vanessa Mendoza

VilaWeb
Vanessa Mendoza després del judici (fotografia: Albert Salamé).
Redacció
04.12.2023 - 15:04

El govern d’Andorra s’ha vist obligat a reaccionar davant la pressió internacional en el marc del judici històric contra l’activista per l’avortament Vanessa Mendoza, a qui acusen d’un delicte de desprestigi de les institucions andorranes. En un comunicat, defensa l’acusació contra ella i diu que la situació processal “no obeeix en cap cas a la militància, legítima i admesa en dret a Andorra, ni a la seva defensa del dret a l’avortament lliure de les dones a Andorra”.

A parer del govern d’Andorra, Mendoza va acusar falsament els funcionaris dels serveis socials, entre més qüestions, de forçar menors d’edat embarassades i sense recursos de tenir els seus fills i donar-los posteriorment en adopció; d’exercir violència estructural i de gènere implícita i explícita cap a les dones filles d’immigrants, o d’incapacitar legalment les dones que han avortat sota el pretext que són pobres, fent-les viure en una constant esquizofrènia i en un estat pervers de violència, subtil i devastador. “L’acció promoguda per la fiscalia general no té com a objecte la represàlia o la intimidació de Mendoza, sinó la defensa de la integritat i el bon nom dels treballadors dels serveis socials del govern d’Andorra”, explica.

El govern d’Andorra explica que ha evidenciat el compromís amb els diferents amb els diferents mecanismes i instruments de seguiment dels drets humans, tant en el marc de l’Organització de Nacions Unides com del Consell d’Europa. La setmana passada, el Consell d’Europa va avisar Andorra que el judici contra Mendoza vulnera drets fonamentals. La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatović, “soscava la llibertat d’expressió i tindrà efecte inhibidor en la feina dels defensors dels drets humans, com també sobre altres persones que defensen els drets de les dones i les nenes a Andorra”.

Davant la pressió internacional, el govern d’Andorra diu que treballa per a adequar les normes i la pràctica sobre la interrupció voluntària de l’embaràs. “Per això, la legislatura anterior (2019-2023) ja es va crear el Servei públic d’atenció integral a les dones (SIAD) que ofereix assessorament i acompanyament professional, gratuït i confidencial, a les dones que decideixen interrompre voluntàriament l’embaràs, i que permet derivar-les a centres mèdics de referència dels països veïns”, expliquen. També diuen que fa dos anys que es treballa per a modificar el codi penal andorrà perquè s’hi inclogui l’exempció de responsabilitat penal a les dones que decideixen interrompre voluntàriament el seu embaràs fora d’Andorra.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor