Gordillo es desentén al jutjat 13 de l’emissió dels anuncis del referèndum a Catalunya Ràdio

  • A diferència de Vicent Sanchis a TV3, Gordillo no va voler assumir el compromís d'emetre els anuncis

VilaWeb
Redacció
03.05.2019 - 17:29
Actualització: 03.05.2019 - 19:19

El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, processat per desobediència per l’emissió d’anuncis de l’1-O, ha al·legat que dos directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) van posar-li un ‘parany’ i van sotmetre’l a una ‘insuportable pressió’ perquè assumís una responsabilitat sobre publicitat que no tenia. Així ho sosté el seu advocat, Carles Monguilod, en un escrit al qual ha tingut accés l’agència EFE i en què demana al jutjat 13 que revoqui el processament de Gordillo.

També al·lega, tal com va fer durant la seva declaració davant la magistrada, que com a director té competències sobre els continguts informatius de Catalunya Ràdio, però no pas sobre l’emissió de publicitat.

Arran de l’emissió dels anuncis sobre el referèndum a TV3 i Catalunya Ràdio els dies previs a l’1-O, la jutgessa també ha processat per desobediència, a més de Gordillo, la vice-presidenta de la CCMA, Núria Llorach, el director de TV3, Vicent Sanchis, i el director comercial i de màrqueting de la CCMA, Martí Patxot.

Abans que els quatre compareguin el 10 de maig davant la jutgessa perquè els notifiqui el seu processament, l’advocat de Gordillo ha dit que Llorach i Patxot l’havien pressionat ‘de manera injustificada i, fins a cert punt, indecent’ i també ‘insuportable’ amb correus creuats perquè donés el vist-i-plau a l’emissió dels anuncis del 1-O, malgrat que era ‘innecessari’ perquè no tenia competències per fer-ho.

Segons l’escrit, tant Llorach com Patxot van intentar ‘insistentment’ amb els seus correus ‘involucrar’ Gordillo en allò que intuïen que ‘podria constituir fet i fet la comissió d’un delicte de desobediència’, atès que li urgien que aprovés l’emissió dels anuncis del referèndum a l’emissora. La defensa del director de Catalunya Ràdio argumenta que Llorach i Patxot van teixir un ‘pla premeditat’ per a ‘ampliar o expandir’ les possibles responsabilitats penals, tot involucrant altres persones en la seva estratègia de ‘socialització del mal’ si les seves accions arribaven al jutjat.

Per aquest motiu, l’escrit critica les ‘maniobres’ de Llorach i lamenta que Patxot portés a la jutgessa alguns dels correus electrònics que van intercanviar-se, obviant ‘maliciosament’ i de manera ‘premeditadament tendenciosa’ els que deixaven clara la innocència de Gordillo.

A més d’aportar a la jutgessa la sèrie completa dels correus electrònics que van escriure’s quinze dies abans de l’1-O, la defensa també remet els missatges de WhatsApp que, paral·lelament, Gordillo va intercanviar amb el seu advocat, per constatar que el pressionaven i que no es volia involucrar en la decisió sobre l’emissió dels anuncis perquè no entrava en el seu àmbit de competència.

En un dels correus, del 16 de setembre de 2017, Llorach recordava a Gordillo, davant la seva negativa a acceptar que tingués competències sobre l’emissió dels anuncis, que havia d’assumir les seves ‘responsabilitats’, com ja havien fet Sanchis, Patxot i ella. ‘Tu mateix, i la teva consciència, però recorda que vas entrar a la direcció de Catalunya Ràdio avalat pel teu compromís i la confiança que determinada gent va dipositar en tu’, li deia Llorach.

Finalment, després de rebre diversos missatges de Patxot i Llorach comminant-li a donar el vist-i-plau a l’emissió de l’anunci, el 17 de setembre Gordillo va respondre: ‘Per a desblocar la situació. No tinc objecció dins de les meves competències. Avanci.’

L’escrit de defensa ressalta que la mateixa Llorach va lliurar a la Guàrdia Civil un organigrama de la CCMA en què ella figura ena la cúspide i, per sota, es troben set directors, en el mateix nivell amb un àmbit competencial estanc, entre ells Patxot, al capdavant de l’àrea comercial i de màrqueting, i Gordillo, com a director de Catalunya Ràdio i els Mitjans Digitals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor